Sunday, Jul. 5, 2020

Prvi tjedan klimatološke zime: jugo, pljuskovi, zatim bura, a zima samo u višem gorju!

Autor:

|

01.12.2014

|

Kategorije:

Prvi tjedan klimatološke zime: jugo, pljuskovi, zatim bura, a zima samo u višem gorju!

Ovogodišnji studeni ostat će upamćen kao mjesec koji je bio izrazito topliji od višegodišnjeg prosjeka, i to bez obzira s kojim ga referentnim razdobljem uspoređivali. I prije nego što stignu službene klimatološke analize, jasno je da će studeni biti među najtoplijim mjesecima u 2014. kada je u pitanju temperaturno odstupanje od normale. Oborina zato nije nedostajalo, u mnogim je mjestima palo i dvostruko više kiše od prosjeka. Zadnja dva dana najviše dnevne temperature zraka u Dalmaciji su ponegdje dosezale i prelazile visokih 20°C, a u nedjelju je temperatura mora u Dubrovniku bila 19°C. No sve to pomalo pada u sjenu ako znamo da su u nedjelju na jugu Italije temperature zraka dosegle nevjerojatnih 30°C, što je čak i za to područje nezabilježeno u znanoj povijesti.

S ponedjeljkom smo ušli u prosinac, prvi od tri mjeseca klimatološke zime. A već prvog dana klimatološke zime (danas) pred pragom smo klimatološkog rekorda kojega slobodno možemo nazvati antologijskim. Naime, na službenoj meteorološkoj postaji Split Marjan najviša temperatura zraka ikad izmjerena u prosincu iznosi 18,1°C i izmjerena je 5. prosinca 1979. godine. U Splitu je u ponoć temperatura zraka iznosila 19°C, a ako se dogodi da minimalna jutarnja bude iznad 18,1°C to bi značilo vjerojatno nezabilježenu situaciju u znanoj meteorološkoj povijesti da se jedan apsolutni mjesečni maksimum sruši s minimalnom jutarnjom temperaturom zraka!

Bilo kako bilo, ciklona koja već dugi niz dana donosi oblake i natprosječnu toplinu kulminaciju svoga utjecaja imat će upravo tijekom ponedjeljka. Lokalno može pasti preko 40 litara kiše po kvadratnom metru, na moru su mogući olujni udari juga. Od utorka se očekuje samo djelomično smirivanje vremena, ali će se sve do vikenda zadržati nestabilno, relativno toplo i povremeno uz kišu. Najviše suha vremena bit će u srijedu i četvrtak. Zahlađenje koje su prognostički materijali predviđali za ovaj tjedan u Dalmaciji se neće dogoditi do vikenda, a onda nas konačno očekuje hladnije i stabilnije vrijeme uz buru!

Na kopnu će i ovaj tjedan proći uglavnom tmurno i bez sunca. Povremeno će biti kiše ili rosulje, najviše tijekom ponedjeljka. Samo viši predjeli mogli bi osjetiti dašak zime jer će temperatura zraka biti oko 0°C uz moguću susnježicu, malo snijega, a u Gorskom kotaru nije čak isključena ni pojava ledene kiše. Pravih zimskih uvjeta i snijega u nizinama neće biti. Opširnije u nastavku.

JADRAN:

Ponedjeljak će biti umjereno do znatno oblačan, tek ponegdje uz kraća sunčana razdoblja. Povremeno će padati kiša, a mjestimice će biti jačih pljuskova i grmljavine. Ponegdje može pasti preko 40 litara oborine po kvadratnom metru. Puhat će umjereno do jako jugo, na moru ponegdje prolazno može doseći i olujni prosjek. Na širem senjskom području bura koja će navečer jačati i proširiti se na veći dio sjevernog Jadrana. Navečer će jugo u Dalmaciji slabiti i ponegdje na moru okrenuti na umjeren lebić. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 11 do 15°C, uz obalu i na otocima od 15 do 19°C. Najviše dnevne temperature od 14 do 20°C. Navečer na sjevernom Jadranu pad temperature zraka.

U utorak promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Povremeno će biti kiše ili pljuskova s grmljavinom, ali će oni biti manje česti i obilni u odnosu na ponedjeljak, a u nekim će se područjima cijeloga dana zadržati suho. Na sjevernom Jadranu puhat će slaba do umjerena bura, podno Velebita jaka s olujnim udarima. U Dalmaciji slabo do umjereno jugo i levant, navečer će na sjevernom dijelu zapuhati bura. Minimalne jutarnje temperature zraka na sjevernom Jadranu od 6 do 11°C, u Dalmaciji od 11 do 17°C. Najviše dnevne temperature od 10 ponegdje na sjevernom Jadranu do 19°C ponegdje u dolini Neretve.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će tijekom srijede. Iako će u većini predjela biti suho, osobito su ujutro još ponegdje mogući kiša i pljuskovi s grmljavinom. Na sjevernom Jadranu će puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita i olujna, U Dalmaciji će se izmjenjivati jugo, levant i bura. Minimalne jutarnje temperature zraka na sjevernom Jadranu i Zagori do 6 do 12°C, uz obalu i na otocima Dalmacije od 12 do 17°C. Najviše dnevne temperature od 9 ponegdje na sjevernom Jadranu do 19°C ponegdje na jugu Dalmacije.

U četvrtak će biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom, u većini predjela uz dosta suhog vremena. kasno poslijepodne i navečer s mora novo jače naoblačenje uz kišu. Buru i levant će tijekom dana postupno zamjenjivati jugo koje će do večeri biti umjereno, na moru ponegdje i jako. Jutro hladnije s minimalnim temperaturama u zaobalju od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 13°C. Najviše dnevne temperature zraka na sjevernom Jadranu od 8 do 13°C, u Dalmaciji od 14 do 18°C.

Petak će biti vrlo promjenjiv s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Povremeno će padati kiša, ponegdje će biti pljuskova i grmljavine. Puhat će umjereno do pojačano jugo. Jutarnje temperature zraka bit će u porastu, najviše dnevne od 10 ponegdje na sjevernom Jadranu do 16°C u Dalmaciji.

U subotu još u početku promjenjivo, ali će tijekom dana biti sve više suha vremena uz sunčana razdoblja. Jugo će sve više slabiti, a bura će prvo zapuhati na sjevernom Jadranu i do noći proširiti se na veći dio obale. Prvo će osvježiti na sjevernom Jadranu, a do večeri i u Dalmaciji.

U nedjelju posvuda više suha i sunčana vremena. Puhat će umjerena do jaka bura, ponegdje s olujnim udarima. Bit će hladnije s najvišim dnevnim temperaturama zraka većinom od 8 do 14°C, a navečer je u zaobalju moguć mraz.

KOPNO:

U ponedjeljak oblačno, povremeno s kišom, osobito poslijepodne i navečer. Zapuhat će umjeren, mjestimice i jak sjeveroistočni vjetar, u Slavoniji istočnjak i jugoistočnjak. Temperatura zraka ujutro i prijepodne uglavnom od 3 do 7°C, a popodne i navečer malo će se sniziti. U nizinama će padati samo kiša, a u višem gorju prema kraju dana možda bude malo susnježice i snijega. U noći na utorak još malo hladnije pa će u gorju biti susnježice i snijega, a nije isključena ni poledica, uglavnom u višim predjelima Gorskog kotara!

U utorak oblačno i hladno, povremeno sa slabim oborinama. U gorju većinom slab snijeg, ali postoji i mogućnost za susnježicu, ledenu kišu i poledicu. U nizinama većinom slaba kiša ili slaba susnježica, bez ikakvog snježnog pokrivača. Od nizinskih krajeva najviše šanse za susnježice ili malo slabog snijega imaju sjeverna područja. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočnjak, u Slavoniji istočnjak. Temperatura cijeli dan od 1 do 5°C, u gorju ponegdje i malo ispod 0°C.

I u srijedu oblačno i vlažno, mjestimice sa slabom kišom, u najvišem gorju možda i malo susnježice i snijega. Oborina će posvuda biti malo. Vjetar će biti malo slabiji, a temperatura možda stupanj viša nego u utorak, uglavnom od 2 do 5°C.

U drugoj polovici tjedna uglavnom tmurno, magleno i vlažno vrijeme. Čini se da će temperatura zraka konstantno biti u plusu, u noći i ujutro od 2 do 4°C, a preko dana oko 5 ili 6 Celzijevih stupnjeva. Lako moguće da sunca uopće neće biti ili eventualno samo koja zraka. Povremeno može biti kiše ili rosulje u malim količinama, ali dovoljno da bude vlažno i mokro. Čini se da je najveća vjerojatnost za kišu tijekom petka, u gorju može biti susnježice i snijega. Puhat će slab, povremeno i umjeren sjeveroistočni vjetar.

Slično vrijeme moglo bi se zadržati i u danima vikenda. Raste vjerojatnost za dugotrajnu, možda i cjelodnevnu maglu. Ponegdje će se tijekom vikenda možda ipak probiti i malo sunca. Jutra bi mogla biti malo hladnija pa u danima vikenda može biti slabog jutarnjeg mraza, osobito ako noći budu djelomično vedre. Dnevna temperatura bez veće promjene – u većini mjesta oko 5 Celzijevih stupnjeva.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov