Saturday, Jun. 6, 2020

Prvi vrući dan u 2014. godini

Autor:

|

22.05.2014

|

Kategorije:

Prvi vrući dan u 2014. godini

Gotovo mjesec dana kasnije u odnosu na 2013. godinu, danas su u Hrvatskoj izmjerene prve temperature od 30 °C. Dan u kojem najviša dnevna temperatura prijeđe 30°C naziva se vrućim danom.  Prema podacima DHMZ-a u Sisku je maksimalna dnevna temperatura danas dosegnula 30.7°C.  Temperature od 30 °C danas su izmjerene i u Osijeku Čepin (29.6°C), Slavonskom Brodu i Zagrebu Grič (29.5°C).  U većem dijelu nizina unutrašnjosti najviše dnevne temperature danas su imale vrijednosti 28 ili 29°C.  Na Jadranu se mjerilo od 23 °C (Lastovo, Komiža) do 27°C (Šibenik, Ploče). Vrlo toplo  i toplo je bilo i u Lici i Gorskom Kotaru te u višem gorju. U Gospiću je izmjereno 26.9°C, u Pargu Čabar 25.0°C, a na Zavižanu 18.2°C. Današnja srednja dnevna temperatura na Zavižanu od 13°C je tipična za kraj srpnja i prvu polovicu kolovoza.

Današnje najviše dnevne temperature su nerijetko i za dvadesetak stupnjeva Celzija veće od onih prije samo tjedan dana, kada je ciklona Donat bila na vrhuncu. Primjerice, U Sisku je 16.svibnja izmjeren maksimum temperature od samo 11.3°C, Gospiću 9.3°C, a na Zavižanu uz snijeg 1.1°C.

Nakon što su jučer prvi puta ove godine izmjerene temperature mora od 20°C (Komiža i Dubrovnik) danas je toliko izmjereno  i u Opatiji, Crikvenicu i Mljetu, a kod  Dubrovnika  se more ugrijalo do 21°C.

Vruće će, osobito u Slavoniji biti i u petak, ali je, kao što smo već najavili kratkotrajno stabilnije i suho razdoblje završilo.  Ispred nas je novo promjenjivo i nestabilnije razdoblje.

 

Atmosfera puna pijeska im prašine – Satelitska snimka od 19.15 sati

 slika

Suton pun afričkog pijeska – foto: Marko Posavec

 slika

slika

slika

slika

Skradin – foto: Toni Katić

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned