Thursday, Jul. 9, 2020

Puštena u rad meteo postaja na zvjezdarnici Višnjan, uskoro i “all sky” kamera (FOTO)

Autor:

|

06.11.2014

|

Kategorije:

Puštena u rad meteo postaja na zvjezdarnici Višnjan, uskoro i “all sky” kamera (FOTO)

U suradnji sa Klubom istraživača Explora i Znanstveno edukacijskim centrom Višnjan, postavljena je nova meteorološka stanica na krovu svjetski poznate Višnjanske zvjezdarnice. Inače, Zvjezdarnica Višnjan je u svojim najranijim počecima 1976. godine nastajala i kao meteorološka postaja, a posljedica toga je i klasična meteorološka stanica kraj osnovne škole Višnjan i više od deset godina kontinuiranog mjerenja i objavljivanja rezultata.

1995. godine montira se meteorološka stanica Davis Instruments koja je već tada slala podatke u realnom vremenu na Internet putem Carnetove mreže i služila za omogućavanje pristupa automatskom teleskopu.

Nova automatska meteorološka stanica mjeri temperaturu, vlažnost, smjer i brzinu vjetra, količinu oborina, a u skorije doba će se nadograditi sa UV-metrom i all-sky kamerom koja će 24 sata snimati nebo – oblake, contrailse koji smanjuju insolaciju, jer se Istra nalazi na glavnom koridoru svog zračnog prometa između Europe i Bliskog istoka, a noću će biti pomoć postojećim kamerama HMM-a (Hrvatske meteorske mreže) čiji je nositelj Astronomsko društvo Višnjan i Astronomsko društvo Istra iz Pula koji već 8 godina neprekidno snimaju noćno nebo i registriraju sve meteore, meteorite,spritove, halove i ostale pojave na nebu te čine jednu od najboljih mreža tog tipa u svijetu!

Svi prikupljeni podaci biti će od velike koristi u razvoju svih projekata koji se rade u Znanstveno edukacijskom centru Višnjan kao i široj društvenoj zajednici.

Stanicu su montirali Igor Karasi i Korado Korlević, a podaci s nje dostupni su u realnom vremenu u mreži automatskih meteo postaja Pljusak.com i možete joj direktno pristupiti na ovom LINKU.

SAM 0668

SAM 0670

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić