Wednesday, Jul. 8, 2020

Raj za planinare – talijanski Dolomiti

Autor:

|

28.08.2015

|

Kategorije:

Raj za planinare – talijanski Dolomiti

Tekst i fotografije: Zoran Stanko

U svojim višegodišnjim planinarskim avanturama nisam se susreo s ničim tako posebnim kao što su to talijanski Dolomiti. Gledajući prema okomitim kamenim vrhuncima koji idu u visine iznad 3300m čovjek se s pravom može zapitati – kako to uopće može postojati. Cijeli lanac Dolomita je pod posebnom zaštitom UNESCO-a i svrstan je u Svjetsku baštinu.

Slika 1: Tre Cime di Lavaredo

 Odakle ime Dolomiti?

Ime “Dolomiti” došlo je od poznatog francuskog mineraloga Déodata Grateta de Dolomieua koji je prvi opisao kamen, dolomit, tip karbonatnih stijena koji je uzrok karakterističnih oblika i boja ovih planina, znanih kao “blijede planine”.

Slika 2: Cadini di Misurina

 Koje je najbolje vrijeme za posjetu Dolomitima?

Dolomite je najbolje posjetiti u ljetnim mjesecima (srpanj, kolovoz, rujan) kada su u pravilu sve staze prohodne i ne postoji opasnost od snježnih lavina. Tada su otvoreni i svi planinarski domovi koji mogu primiti mnoštvo planinara, penjača, biciklista i izletnika. Dolomiti su dakako poznati i po mnogim skijaškim stazama, a 1956. godine su u Cortini d’Ampezzo održane Zimske olimpijske igre.

Slika 3: Pogled prema Tre Cime di Lavaredo

Koji izlet bi bio najprimjereniji za upoznavanje s Dolomitima?

Najidealniji izlet za upoznavanje s Dolomitima bio bio kružni trekking oko Tre Cime. Ta je ruta za mnoge najljepša šetnja koju možete odraditi u Dolomitima. Najvažnije je to da ju može odraditi svatko neovisno o količini planinarskog iskustva. Staza je široka i iznimno lagana, a usponi su blagi i nezahtjevni. Okrijepa i odmor mogući su na brojnim lokacijama jer ćete na toj šetnji prolaziti pokraj barem 4 planinarska doma. Vozilo je moguće ostaviti na ogromnom parkiralištu koje se nalazi na visini od čak 2300m. Pošto se radi o kružnoj stazi predlažem da se ne krene uobičajenim smjerom koji ide od planinarskog doma Auronzo prema sjeveroistoku već da se ide obrnuto. Tako ćete se mimoilaziti s drugim planinarima gledajući ih u lice uz nezaobilazni planinarski pozdrav.

Slika 4:  Početak trekkinga oko Tre Cime

Via Ferrata

Za vrijeme Prvog svjetskog rata, granična linija između talijanske i austro-ugarske vojske prolazila je kroz Dolomite. Nažalost niti ove prirodne ljepote nisu bile pošteđene ljudskih stradanja i teških borbi. I dan danas postoje ostaci rata koji su se ipak uspjeli iskoristiti. Sada kroz tunele, bunkere i uske police usječene u stijene vode ‘željezne staze’ (tal. Via Ferrata). Ferata je strma planinarska staza osigurana željeznim sajlama, ljestvama i mostovima. Ljubitelji adrenalina ovdje će doći na svoje jer su Dolomiti prepuni ferrata.

Slika 5: Via Ferrata

Najbolji vidikovac na glasovite Tre Cime je onaj koji puca s vrha Monte Paterno koji je visok 2750m. Do njegova vrha vodi ferrata koja se zove Via ferrata De Luca Innerkofler. Vrh Monte Paterna je poznat nažalost i po tragičnim događajima koji su se dogodili tijekom Prvog svjetskog rata. Najpoznatiji uspon na vrh vodio je Sepp Innerkofler, tada jedan od najpoznatijih alpinista. Na vrh je pokušavao doći preko sjevernog grebena, ali su ga Talijani primijetili te počeli pucati prema njemu. Na kraju ga ubija gorski vodič Reno De Luca, koji je bio njegov dobar prijatelj prije početka rata. Kasnije je tijekom rata poginuo i Reno De Luca.

Slika 6: Prolaz kroz jedan od brojnih tunela

Prvi svjetski rat

Koliko je Prvi svjetski rat na ovim prostorima bio uzaludan i nepotreban govori činjenica da je ovdje poginulo više vojnika od smrzavanja, bolesti i lavina negoli od metaka i eksplozija. Temperature su se znale spuštati i preko minus četrdeset stupnjeva, a snijega je znalo pasti i po nekoliko metara. U samo jednom danu koji je nazvan “Bijeli petak” od lavina je na Talijanskoj fronti poginulo 10 000 ljudi!

Slika 7: Mjesto gdje je poginuo Sepp Innerkofler

 Gdje prespavati?

Najbolja lokacija za prespavati u ovom dijelu Dolomita jest dom ‘Rifugio Locatelli’. S terase toga doma nudi se jedan od najljepših pogleda koji puca prema Tre Cime di Lavaredo. Dom se nalazi na visini od 2450m, a u njemu vam se nudi sve što možete zatrebati, od ugodnog smještaja, odlične hrane pa sve do ugođaja koji se rijetko gdje može doživjeti. Uz Locatelli imate u blizini još barem 3 planinarska doma ali ni s jednog od njih nećete imati takav pogled.

Slika 8: Planinarski dom ‘Rifugio Locatelli’

Jezero Misurina

Nakon što se odradi trekking tura oko Tre Cime ili koja obližnja ferrata, pri povratku obavezno treba stati u mjestu Misurina koje se nalazi tek par kilometara od parkirališta Auronzo. Oko jezera postoji desetak hotela koji imaju smještajne kapacitete za otprilike 500injak gostiju, a specifična alpska klima tog područja pogodna je za ljude koji imaju probleme s plućima i dišnim putevima. Pokraj jezera se nalazi i jedini centar u Italiji koji se bavi liječenjem dječje astme.

Ostatak Dolomita

U Dolomitima se nalazi 21 vrh viši od 3000 m nadmorske visine i oni pokrivaju površinu od oko 141.903 hektara. Tu se nalaze neki od najljepših alpskih krajolika s vertikalnim stijenama, strmim liticama i velikom gustoćom uskih, dubokih i dugih dolina te brojnih prekrasnih jezera. Kako izgleda tek dijelić ljepote Dolomita, pogledajte na fotografijama ispod:

Komentari

Share This Article

Related News

U lovu na pomrčinu Sunca
Samo u Dalmaciji: Kako su snijeg i led odrasle ponovno učinili (sretnom) djecom!
Pogledajte kako je izgledalo probijanje kroz višemetarske nanose snijega na biokovskoj cesti

O Autoru

Ned