Friday, Jul. 3, 2020

Rastu vodostaji rijeka: Izlile se Glina, Plitvica, Kupa…

Autor:

|

04.09.2014

|

Kategorije:

Rastu vodostaji rijeka: Izlile se Glina, Plitvica, Kupa…

Zbog obilnih kiša na području Banovine na nekoliko se mjesta na glinskom području izlila rijeka Glina, pa su danas na tom području proglašene izvanredne mjere zaštite od poplave. Nabujala rijeka preplavila je kolnik državne ceste Topusko-Katinovac-Maljevac i promet je u prekidu.

Također, voda je prije nekoliko sati prekrila državnu cestu Glina-Topusko, kod naselja Marinbrod.

Kiša i nadalje pada, a vodostaj Gline i njenih pritoka u laganom je porastu.

Članovi glinskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) od jutra su na intervencijama. Oko najugroženijih kuća u predgrađu Gline postavljali su vreće s pijeskom, kako bi ih zaštitili.

Istodobno, vatrogasci su snažnim pumpama crpili zaobalne vode, kako ne bi poplavile objekte Sisačku ulicu, rekao je zapovjednik glinske Vatrogasne zajedniceMladen Bobeta. U obrani od nabujale Gline, ali i zaobalnih voda, angažirani su i radnici glinskog Komunalca i Hrvatskih voda.

Stanje je pod nadzorom, ali se Glinjani boje porasta vodostaja Kupe, jer bi na taj način i rijeka Glina dodatno porasla, što bi uzrokovalo nove probleme.

Kod mjesta Šibine izlila se rječica Buzeta i zatvorila cestu Glina-Veliki Obljaj u smjeru graničnog prijelaza kod Bosanske Bojne. Zaobalne vode prekrile su i županijsku cestu kod naselja Dvorišće, pa se promet odvija otežano.

Izlila se Plitvica kod Varaždina, traje borba za kuće

Osim Gline, iz korita se izlila i rijeka Plitvica kod mjesta Hrastovljan u blizini Varaždina i ugrožava kuće. Mještani uz pomoć vatrogasaca grade zečje nasipe kako bi zaustavili prodor vode do kuća

Kupa poplavila cestu u karlovačkom naselju

Rijeka Kupa poplavila je dionice D36 u naselju Koritinja u gradu Karlovcu, te Gradec Pokupski-Lijevo Sredičko u općini Pisarovina, doznaje se večeras iz Hrvatskih voda.

Cestari su upozoreni na potrebu postavljanja znakova na ovim dionicama, rekao je za Hinu zamjenik rukovoditelja obrane od poplava sektora D (srednja i donja Sava) u Hrvatskim vodama Zoran Čavlović.

Dodao je kako su usporne vode Kupe poplavile korito potoka Koretinac na Gradcu u gradu Karlovcu i pojačale odrone koji su aktivirani ekstremnim kišama u kolovozu.

Jutros je također počelo plavljenje ceste za Malu Švarču poplavnim vodama Mrežnice, pa su cestari postavili znakove zabrane prometovanja, rekao je Čavlović.

Očekuje se porast vodostaja Save sve do Županje

U Hrvatskim vodama i dalje očekuju porast vodostaja rijeke Save nizvodno od Dubrovčaka do Županje, pri čemu su i dalje na snazi mjere pripremnog stanja obrane od poplava za dionice vodomjera: Sava Dubrovčak, Crnac, Ustava Trebež, Mačkovac, Davor, Slavonski Kobaš i Slavonski Brod, dok je za dionice vodomjera Sava Jasenovac na snazi redovita obrana od poplava.

Tijekom sutrašnjeg dana očekuje se da će vodostaj Save u Jasenovcu biti oko plus 770 centimetara, a vodostaj Save u Županji oko plus 770 centimetara.

U Hrvatskim vodama očekuju i daljnji blaži porast vodostaja Kupe nizvodno od Karlovca te su na snazi mjere pripremnog stanja obrane od poplava za dionice vodomjera Kupa Karlovac.

Vodostaji rijeke Korane u blagom su opadanju, odnosno stagnaciji, no moguće je očekivati ponovni porast vodostaja uslijed palih kiša tijekom današnjeg dana.

U porastu su i vodostaji rijeke Ilove, pri čemu su na snazi mjere redovite obrane od poplava za dionice mjerodavnog vodomjera Ilova Veliko Vukovje. (Jutarnji list)

Kasno popodne Drava na 450 cm kod Botova, izlijeva se u kanale i plavi područja uz rijeku – foto: Mirko Hanžeković

slika

slika

slika

Potok Gliboki u Torčecu unutar nasipa ali pliva sve okolo.

slika

slikaslika

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned