Wednesday, Jul. 8, 2020

Razorna pijavica pogodila Split (FOTO + VIDEO)

Autor:

|

06.01.2016

|

Kategorije:

Razorna pijavica pogodila Split (FOTO + VIDEO)

Prolazak ciklone s hladnom frontom Split će dugo patiti. Naime, iznimno jaka pijavica razvila se između Čiova i Splita, a u 15 sati i 55 minuta ušla je s mora nad sam grad i to točno kod bazena na Zvončacu.

Pijavica, koje je imala obilježja pravog tornada, kretala se prema Mejama, sva je sreća da je na svom putu prema sjeveroistoku potom “udarila” o Marjan, pri čemu se počela raspadati. Oslabljena pijavica potom je prešla na sjevernu stranu Marjana, gdje je prošla dijelove Spinuta i rubnog dijela Skalica, a onda se potpuno raspala, piše Dalmacija News.

Osim ove glavne pijavice, koja se prešla ravno preko Splita, u razmaku od 10 minuta razvije su se još dvije manje pijavice na moru, no one nisu ušle nad kopno.

Iako pijavice na Jadranu nisu posebna rijetkost, u ovom dijelu godine nisu česte. O tome koliko su u samom Splitu pijavice rijetke govori podatak da je prema službenoj statistici meteorološkog opservatorija na Marjanu pijavica od 1946. godine uočena tek jednom! A danas, na blagldan Tri kralja, Split je “vidio” tri pijavice!

Naši su nam čitatelji poslali fotografije i video zapise iz kojih se vidi razorna moć pijavica koje su iz zemlje čupale stabla, rušile rasvjetne stupove. – Trenutno na terenu imamo dva vozila sa sedam vatrogasaca na južnoj strani Marjana, kod OŠ Meje. Imamo tehničku intervenciju – pilanje i uklanjanje stabla koje je palo na cestu ispod tunela. Na OŠ Meje su navodno pale kupe, ima dosta posla. To je za sada sve, dojava je stigla u 16.02 sati – kazali su nam iz JVP Split.

Iz OKC-a PU splitsko-dalmatinske izvijestili su kako je oko 16 sati na južnoj strani Marjanskog tunela pijavica iz betona iščupala semafor i stablo, te ih bacila na cestu (što se vidi u priloženoj fotogaleriji), zbog čega je tunel bio na 15-ak miuta zatvoren za sav promet.

Nema sumnje kako je u pitanju velika materijalna šteta, srećom, prema zasad dostupnim informacijama u splitskoj policiji nema dojava o ozlijeđenim osobama.


Fotografije pijavice:

Foto: Marino NinčevićFoto: Juraj Filipović

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić