Wednesday, Aug. 17, 2022

Rekordna kiša u Dubrovniku

Autor:

|

02.10.2018

|

Kategorije:

Rekordna kiša u Dubrovniku

Meteorološka vijest dana je rekordna količina kiše koja je jutros pala u Dubrovniku.  U samo nekoliko sati palo je dvostruko više kiše od mjesečnog prosjeka za listopad (128.4 litre).  Zanimljive meteorološke podatke vezane uz današnji kišni potop u Dubrovniku analizira Zoran Vakula  za HRT.

Nakon samo 4 litre kiše po četvornome metru tijekom rujna u Dubrovniku, te 249 litara u posljednjih 6 mjeseci, danas u samo nekoliko sati čak 259!

Na žalost, ostvarile su se prošlodnevne prognoze i upozorenja za ponegdje obilnu kišu. U Dubrovniku je tijekom noći i jutra, glavninom između 5 i 8 sati, palo čak 259,2 litre kiše po četvornome metru. Ne samo više od prosjeka za cijeli listopad, ni najveća dnevna količina ikada izmjerena tijekom listopada, nego rekordna dnevna količina oborine od 1961. godine, od kada postoje mjerenja.

Dosadašnja rekordna dnevna količina oborine bila je “samo” 191 litra, izmjerena 2. rujna 2014. godine, a listopadski je dnevni rekord bio 154,8 litara, izmjeren 13. listopada 2002. godine.

Zanimljivo je spomenuti kako je jutrošnja količina kiša veća od ukupne količine koja je izmjerena od 26. ožujka do 1. listopada 2018. – više od 6 mjeseci.

Također, još od rujna 2014. godine, ni u jednom mjesecu nije izmjerena veća količina oborine od 259,2 litre, koliko je palo tijekom prošle noći i jutra u samo nekoliko sati.

Obilne kiše bilo je i u dubrovačkoj okolici – u Čilipima 99,4 litre, a na drugim su meteorološkim postajama DHMZ-a izmjerene zamjetno manje količine. (HRT)

I na automatskim meteorološkim postajama mreže pljusak.com na širem dubrovačkom području izmjerene su ekstremno velike količine kiše: Župa dubrovačka (Mandaljena) 195.8 mm, Župa dubrovačka Kupari 185 mm, Orašac 157, Trsteno 117, Gruž 104.6…

Prema podacima o količini oborina u svijetu koje svakodnevno objavljuje portal Ogimet (podaci s više od 6033 meteorološke postaje širom svijeta koje šalju podatke u međunarodnu razmjenu) Dubrovnik je današnji svjetski kišni rekorder.

Poplavljene su prometnice te brojni stambeni i poslovni objekti. HRT  piše o posljedicama kišnog nevremena u Dubrovniku:

Županijski centar 112 Dubrovnik zaprimio je više dojava građana o prodoru vode u objekte i stambene prostore te o odronima na prometnicama, a Javna vatrogasna postrojba Dubrovački vatrogasci od 4 do 7 sati imala je 30 intervencija ispumpavanja.

Zbog vode na kolniku zatvoren je dio državne ceste DC420 Sustjepan – luka Gruž na predjelu Kantafiga, a obilazak je preko autobusnog kolodvora. U Župi dubrovačkoj su odroni i poplavljeni dijelovi na državnoj cesti D-8.

Vodovod Dubrovnik izvijestio je kako je na izvorištima Ombla, Zavrelje 1 i Račevica zabilježena povišena mutnoća vode. Tijekom dana u vodoopskrbnim mrežama Dubrovnika te dijela Župe dubrovačke očekuje se mutnoća iznad dopuštenih vrijednosti. Takva voda ne preporučuje se za piće. (HRT)

Između Hvara i Visa jutros se, javlja dalmacijadanas.hr formirala i pijavica koja nije stigla do kopna.

Kišni početak listopada donijela je fronta u sklopu  ciklone koja se preko Tirenskog mora premješta na istok.  U većini krajeva kiše je bilo znatno manje. Po podacima DHMZ-a osim spomenutih količina u Dubrovniku i Ćilipima, samo je na još 14  postaja jutros izmjereno više od 15 litara kiše u zadnja 24 sata: Zavižan 38.9,  Božava 30, Mali Lošinj 26, Ogulin 23.9, Otočac 23, Plitvička jezera 22,  Delnice i Slunj 21, Crni Lug 19, Karlovac 17.9, Pula aerodrom 17.3, Parg i Pag 16, Zadar 15.2…

Nakon kišnog nevremena u Dubrovniku – foto: Dubrovački dnevnik

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Ned