Thursday, Jul. 9, 2020

Rijeka: Obilna kiša nakon sušne veljače

Autor:

|

02.03.2015

|

Kategorije:

Rijeka:  Obilna kiša nakon sušne veljače

Drugi dan klimatološkog proljeća donio je u našim krajevima dosta oblaka zbog premještanja frontalnog poremećaja.  Najzanimljiviji meteorološki podatak dana je obilna kiša koja je pala u Rijeci i užoj okolici. Po podacima DHMZ-a (do 19 sati) na službenoj gradskoj postaji Rijeka Kozala tijekom dana je palo je čak  47.9 litara kiša. Tako je danas u razdoblju od samo 12 sati u Rijeci gotovo pala  polovica prosječne količine kiše za ožujak koja iznosi 110.5 litara.  Danas je u Rijeci palo i više kiše nego u cijeloj veljači. Prethodni je mjesec u Rijeci donio  tek 43.7 litara kiše, što je manje od polovice prosječne mjesečne količine (113 mm).  Zadnji mjesec koji je u Rijeci donio manje kiše od ovogodišnje veljače je bio srpanj iz 2012. godine (samo 2 litre).

Manje kiše od riječke količine u ovogodišnjoj veljači je palo (od  postaja za koje DHMZ vodi podatke) samo u Pazinu (39 litara).

I podaci sa mreže pljusak.com govore o obilnoj kiši na riječkim gradskim postajama i onima u neposrednom zaleđu. Neke današnje količine su: Rijeka Pehlin  78.8 mm, Čavle 68, Cernik 56, Hreljin 48.3, Kukuljanovo 48, Rijeka Vežica 36…Na padinama Učke bilo je nešto manje kiše, tako postaja Poljane danas mjeri 24 litre.

U većini  krajeva Hrvatske danas je bilo barem malo kiše, ali su količine uglavnom (podaci DHMZ-a) jednoznamenkaste.  Jedino  je na postajama u Osijeku izmjereno 10 mm (Čepin) odnosno 13 mm (Klisa).

Južni vjetrovi su donijeli zatopljenje pa su najviše dnevne temperature posvuda, osim u gorskim krajevima bile dvoznamenkaste. Izmjereno je od 10°C u kišovitoj Rijeci do 15.6°C u Karlovcu i Gradištu.

U večernjim satima kiše ima još u središnjim i istočnim krajevima unutrašnjosti, ali se uz okretanje vjetra na sjeverne smjerove sa zapada razvedrava.

Zabilježimo i da u višem gorju na početku ožujka ima dosta snijega. Tako je jutros u 7 sati na Zavižanu izmjereno 152 cm (večeras 148), u Begovu Razdolju 118 cm, na Sljemenu 63 (večeras 55).

Naslovna slika: Meteorološka postaja Rijeka Kozala (izvor: meteo.hr)

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned