Thursday, Jul. 2, 2020

Rijeka, Zavižan, Knin: Rekordno hladna zadnja dekada veljače

Autor:

|

04.03.2018

|

Kategorije:

Rijeka, Zavižan, Knin: Rekordno hladna zadnja dekada veljače

Nakon iznadprosječno toplog prosinca  i jednog od najtoplijih siječanja u povijesti meteoroloških mjerenja, ovogodišnja je veljača ipak „popravila“  statistiku netom završene klimatološke zime. Za to je najviše zaslužan polarni prodor u njenoj zadnjoj dekadi.  U Rijeci, na Zavižanu i Kninu je zadnja dekada veljača (odnosno zadnjih osam dana mjeseca) bilo rekordno hladno takvo razdoblje u povijesti meteoroloških mjerenja.

U Rijeci je srednja temperatura posljednje dekade veljače, prvi puta u povijesti mjerenja bila negativna i  iznosila je  -0.1°C, što je gotovo za 7°C manje u odnosu na prosjek (od  1948. godine).  Posljednjeg dana veljače u Rijeci je izmjerena minimalna temperatura od -8.5°C, a tako niska temperatura u zimskoj sezoni u razdoblju nakon polovice veljače još nije zabilježena  u povijesti mjerenja. Apsolutni rekord za najnižu temperaturu u Rijeci iznosi -12.8°C od 10. veljače 1956. godine. Srednja temperatura u veljači u Rijeci je iznosila 3.6°C što je za 2.5°C manje od dugogodišnjeg prosjeka (1961.-1990).

Na velebitskom Zavižanu je srednja temperatura u zadnjih 8 dana veljače iznosila sibirskih -13.9°C, što je čak za 10°C niže od dugogodišnjeg prosjeka (od 1954. godine). Dosad je najhladniji kraj veljače zabilježen 1963. godine kada je srednja temperatura u zadnjem tjednu veljače iznosila -13.6°C.  Svi dani zadnje dekade veljače su bili na Zavižanu tzv. ledeni dani s minimalnom temperaturom od najmanje 10.0°C. U razdoblju od 19.2. do 1.3. je zabilježeno 11 takvih dana u nizu. U tri uzastopna dana minimalna temperatura se spuštala ispod -20°C. Najniža od -22.0°C  je izmjerena 26. veljače, a tog dana je najviša dnevna iznosila -18.5°C.

Srednja temperatura zadnjih osam dana veljače i u Kninu je bila negativna i iznosila je  -0.6°C što je također rekordno niska vrijednost za to razdoblje.

Podsjetimo i da je u nekoliko gradova u Hrvatskoj, uključujući i Knin, na početku  godine, odnosno u prvoj  dekadi siječnja  zabilježena rekordno topla dekada.

Po podacima  sa tridesetak meteoroloških postaja u Hrvatskoj, veljača je posvuda bila hladnija od prosjeka (1961.-1990), za 1,9°C. Najviše negativno temperaturno odstupanje od prosjeka je zabilježeno u višem gorju. Zavižan je imao srednju mjesečnu temperaturu od -8.0°C, što je za 3.7°C manje od prosjeka (1961.-90.) U Pargu je srednja mjesečna temperatura od -4.5°C bila za 3.4°C niža od prosjeka, a na Puntijarci je mjesečni srednjak od -5.3°C odstupao za -3.2°C od prosjeka.

Senj je s mjesečnim srednjakom od 3.6°C  zabilježio  veljaču točno 3.0°C  hladniju od prosjeka.

slika

slika

slika

Podatke prikupio, analizirao i grafički prikazao Risto Marić

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned