Sunday, Jul. 5, 2020

Rujan završava zatopljenjem, što slijedi u listopadu?

Autor:

|

26.09.2016

|

Kategorije:

Rujan završava zatopljenjem, što slijedi u listopadu?

Iza nas je posljednji rujanski vikend. Polje visokog tlaka zraka, koje zadnjih dana dominira većim dijelom Europe, i kod nas donosi stabilne vremenske prilike. Noći su svježe, osobito u unutrašnjosti gdje minimalne temperature ponegdje padaju na svježih 5°C, ali danju je posvuda toplije od normale za dio godine. Primjerice, u nedjelju je temperatura zraka u Hvaru dosegnula vrlo toplih 26°C. I more je toplo s obzirom da nam se bliži listopad, površinske temperature su mu od 20 do visoka 24 stupnja. Slično, čak i toplije, bit će i u novom tjednu. S obzirom da smo i kalendarski zakoračili u jesen, vremenske prilike koje nam predstoje sljedećih desetak dana mogu se okarakterizirati kao “bablje” ljeto. Anticiklona će dominirati nad našim područjem do petka, a u subotu će tlak zraka padati uz mogućnost jačanja južine, ali i daljnji rast temperature zraka.

JADRAN:

Tijekom ponedjeljka prevladavat će vedro. U kotlinama zaobalja ponegdje će biti magle. U popodnevnim satima u zaleđu južne Dalmacije postoji manja mogućnost prolaznog i slabog pljuska. U noći će puhati slaba, ponegdje i umjerena bura, Danju posvuda slab vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 6 do 12°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 22 do 26°C.

Pretežno vedro bit će tijekom utorka. Ujutro je kotlinama zaobalja moguća magla. U noći i ponovno navečer slaba do umjerena bura, danju će puhati slab vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 12°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 22 do 26°C.

Srijeda će biti vedra. U kotlinama zaobalja ujutro mjestimice magla. U noći će puhati slaba do umjerena bura, danju slab zapadnjak i jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 12°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 22 do 26°C.

Obilje ranojesenskog sunca očekuje nas u četvrtak. Ujutro će u zaobalju ponegdje biti magle. Noću tiho ili uz jedva primjetan burin, danju će puhati slab zapadnjak i jugozapadnjak ili bonaca. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 12°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 22 do 26°C.

Bez promjene bit će i u pretežno vedri petak. Ujutro će u zaobalju ponegdje biti magle. Noću tiho ili burin. Danju će puhati slab jugozapadnjak, na moru sjevernog Jadrana moguće je slabo jugo. Temperature zraka vrlo slične onima u četvrtak.

Aktualne prognostičke karte još nisu potpuno usklađene oko očekivanog sinoptičkog scenarija za dane vikenda. Sigurno je da nas očekuje toplo vrijeme, vjerojatno još malo toplije u odnosu na prethodne dane. Tek prolazno će zapuhati jugo. Iako je vjerojatnost najveća da će se nastaviti pretežno sunčano i suho vrijeme, ne može se posve isključiti mogućnost prolazne kiše u drugom dijelu subote.

UNUTRAŠNJOST:

Danas djelomično sunčano uz slab dnevni povjetarac. Najviša dnevna temperatura od 17 u Gorskom kotaru i Lici do 21 ili 22 Celzijeva stupnja u nizinskim predjelima.

U utorak pretežno sunčano, suho i ugodno. Uz slab vjetar sjevernih smjerova bit će pomalo friško, ali danju je temperatura sasvim ugodna. Biometeorološka situacija će biti povoljna pa meteoropati i kronični bolesnici ne bi trebali imati problema zbog vremena. Tijekom noći i jutra moguća je magla uz smanjenu vidljivost pa svim sudionicima u prometu preporučamo oprez. Moramo se naviknuti na hladnija jutra s jednoznamenkastom temperaturom koja bi mogla biti od 4 do 9 Celzijevih stupnjeva. Najviša dnevna između 18 i 22°C.

U srijedu se nastavlja stabilno, pretežno sunčano i suho vrijeme. Ujutro je mjestimice moguća kratkotrajna magla. Jutarnja temperatura od 4 do 10, a najviša dnevna većinom oko ili malo iznad 20 Celzijevih stupnjeva. Imat ćemo i povoljnu biometeorološku situaciju. Lijep dan za berbe i druge poslove na otvorenom.

Slično vrijeme bi nas moglo pratiti i u četvrtak i petak. Uglavnom suho uz kombinaciju sunca i oblaka, a ujutro je moguća i kratkotrajna magla. Jutra friška, ali ćemo ipak primijetiti da temperatura lagano raste.  Danju ugodno toplo, svakim danom sve toplije jer će zajužiti uz umjeren jugozapadni vjetar koji nam donosi topliji zrak. Biometeorološka situacija će se postupno pogoršavati pa meteoropatima južina baš i nije dobra vijest.

Većinom suho, toplo i vjetrovito vrijeme bi se trebalo zadržati i u subotu. Potkraj dana može biti više oblaka. Zbog južine će već od jutra biti toplo, a dnevna temperatura će se kretati oko 25 Celzijevih stupnjeva.

 U nedjelju djelomično sunčano i vrlo toplo uz južinu. Povremeno može biti više oblaka, ali samo je ponegdje moguća koja kišna kap, nema na vidiku nikakve veće kiše. I ponedjeljak bi mogao biti malo rizičniji, ali u trenutku izrade ove prognoze još nije bilo sasvim jasno hoće li ti oblaci ostati izvan granica Hrvatske. U svakom slučaju to ne bi bilo nikakvo jače pogoršanje.

Jesenskih ciklona i većih zahlađenja nema ni početkom sljedećeg tjedna. Očekuje se daljnji lagani porast temperatura zraka koje se ponegdje mogu čak približiti vrućih 30 Celzijevih stupnjeva, osobito u Dalmaciji i Slavoniji!

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov