Thursday, Jul. 9, 2020

Rujansko ljeto

Autor:

|

18.09.2018

|

Kategorije:

Rujansko ljeto

Nakon nestabilne i promjenjive prve dekade, druga dekada prvog mjeseca klimatološke jeseni donijela je pravi ljetni ugođaj.  A to znači da u čitavoj zemlji prevladava pretežno sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme za doba godine.  U  prvih pet dana dekade (10. do 14. rujna) na niti jednoj meteorološkoj postaji DHMZ-a nije zabilježena oborina niti u tragovima. Tako dugi niz uzastopnih suhih dana u Hrvatskoj nije zabilježen tijekom čitavog klimatološkog ljeta. Štoviše, samo su 4 dana ovog ljeta bila potpuna suha u čitavoj zemlji, a u još tri dana su zabilježene mjestimice oborine tek u tragovima.

Frontalni poremećaj je prošlog vikenda tek prolazno utjecao na vrijeme u kopnenim krajevima, donijevši mjestimice uglavnom manje količine kiše. Malo više kiše je fronta 15. rujna donijela u Koprivnici (23 mm) i Varaždinu (21.2 mm).

Najviše dnevne temperature su posljednjih  dana posvuda ljetne, a na Jadranu one premašuju i vrućih 30°C.  U ponedjeljak 17. rujna u Metkoviću je izmjerena maksimalna temperatura od 32°C, a u Imotskom 31°C.  Na većem dijelu Jadrana maksimalne temperature su početkom posljednjeg  tjedna  kalendarskog ljeta imale vrijednosti od 28 do 30°C.  Vrlo toplo, s najvišim dnevnim temperaturama oko 27 ili 28°C je i u kopnenim krajevima. Jutra su u kopnenim krajevima svježa, ali tek ponegdje  s jednoznamenkastim minimalnim temperaturama  (Sinj 8°C, Gospić i Slavonski Brod 9°C).  Minimalne temperature se kreću uglavnom od 10 do 15°C na kopnu, a na Jadranu od 18 do 22°C.

Sezona kupanja na Jadranu uz temperature mora od 24 ili 25°C traje i dalje. U Komiži i Lastovu temperatura mora je i 26°C.

I posljednji dani kalendarskog ljeta donose nastavak stabilnog i iznadprosječno toplog vremena. Astronomska ili kalendarska  jesen nastupa u prvim satima nedjelje 23. rujna (točnije u 03:54 sata). Dolazak jeseni bit će praćen i naoblačenjem i pljuskovima u sjeverozapadnim područjima.

Naslovna slika: baška Voda, 17.9.2018. foto: ninabv/Crometeo forum

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned