Saturday, Aug. 8, 2020

S ciklonom Vera na Jadranu nove jače grmljavinske nestabilnosti

Autor:

|

25.09.2014

|

Kategorije:

S ciklonom Vera na Jadranu nove jače grmljavinske nestabilnosti

U aktualnom tjednu nismo samo kalendarski iz ljeta prešli u jesen, već su taj prijelaz pratile i vremenske prilike. Prisjetimo se, još je u ponedjeljak bilo vrlo toplo i sparno, zatim su stigli obilni grmljavinski pljuskovi, a nakon njih bura i zamjetno zahlađenje. Najhladnije jutro u tjednu bilo je ono jučerašnje kad su se minimalne temperature zraka u Lici spustile na samo 1°C, a u dijelu unutrašnjosti zemlje i Dalmatinske zagore na 3 Celzijeva stupnja, a jednoznamenkastih je vrijednosti bilo čak i blizu obale.

Tek što smo malo odahnuli od obilnih kiša, stigla nam je nova sredozemna ciklona. Loša je vijest da će mjestimice u Dalmaciji donijeti jako grmljavinsko nevrijeme i nove obilne oborine, a dobra je vijest da će to biti posljednja rujanska ciklona nakon koje će nastupiti dug niz sunčanih i sve toplijih dana.

Ciklona koju je Crometeo tim nazvao Vera ima neobičnu putanju. Ona je s područja Atlantika stigla nad Iberski poluotok gdje je donijela mjestimice jače nevrijeme. Ova plitka ciklona zatim se nastavila kretati zapadnim Sredozemljem prema sjevernoj Italiji. U isto vrijeme, dolina duboke ciklone s centrom iznad sjeverne Europe kreće se srednjom i istočnom Europom, a tijekom četvrtka prijeći će i područje Jadrana gdje će se kasno navečer u južnom dijelu formirati sekundarni ciklonalni centar, koji će se uz postupno produbljivanje, brzo premjestiti nad Egejsko more.

Očekivana sinoptička situacija kajem četvrtka (MeteAdriatic WRF, Met Office)

Jadran

Danas će biti umjereno do znatno oblačno uz kraća sunčana razdoblja. Već su ujutro kiša i grmljavinski pljuskovi mogući na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, sredinom dana i poslijepodne proširit će se na cijelu Dalmaciju. U Dalmaciji je ponegdje moguće jače grmljavinsko nevrijeme u kojemu u kratko vrijeme može pasti preko 40 litara oborine po kvadratnom metru, uglavnom na srednjodalmatinskim otocima. U drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu prestanak oborina i postupno razvedravanje. Puhat će slabo do umjereno jugo koje će samo ponegdje na moru biti pojačano. Poslijepodne će na sjevernom Jadranu zapuhati umjerena do jaka bura koja će se do večeri proširiti na veći dio Dalmacije. Kasno navečer podno Velebita će biti orkanskih udara bure. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 9 do 14°C, uz obalu i na otocima od 14 do 18°C. Najviše dnevne temperature većinom od 19 do 23°C.

U petak pretežno vedro. Još je samo u noći na jugu Dalmacije moguć pljusak. Puhat će umjerena do jaka bura koja će podno obalnog gorja imati olujne udare. Navečer će na moru bura ponegdje okrenuti na tramontanu. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 12°C, uz obalu i na otocima od 12 do 16°C. Najviše dnevne temperature od 20 do 24°C.

Pretežno vedro bit će tijekom subote. Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana, slabit će krajem dana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 7 do 11°C, uz obalu i na otocima od 12 do 16°C. Najviše dnevne temperature od 20 do 24°C.

I nedjelja će proći u znaku vedrog vremena. Vjetar će dodatno oslabiti pa će u noći puhati slaba do umjerena bura, danju slab sjeverozapadnjak i zapadnjak. Jutro će biti prohladno, a danju toplo, ponegdje i vrlo toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 22 do 25°C.

Kopno

Tijekom četvrtka će biti oblačnije, a mjestimice može biti i kiše. Više kiše u Lici i Gorskom kotaru, a drugdje uglavnom u manjim količinama. Neka mjesta na krajnjem sjeveru i istoku ostat će suha. Vjetar uglavnom slab. Jutarnja temperatura od 8 do 13°C, a najviša dnevna većinom između 14 i 19 Celzijevih stupnjeva.

U petak djelomično sunčano uz više oblaka ujutro u Slavoniji i Lici gdje još ponegdje može pasti malo kiše. Ujutro je mjestimice moguća magla uz minimalnu temperaturu između 5 i 10°C, a danju nas očekuje ugodna temperatura od 16 do 20 Celzijevih stupnjeva. Vjetar će biti povremeno umjeren sjevernih smjerova. U noći na subotu opet više oblaka, ponegdje uz vrlo malo kiše.

Za vikend nas očekuje ugodno i stabilno vrijeme. Trebalo bi biti suho i djelomično sunčano, u noći na subotu možda malo kiše. U jutarnjim satima moguća je sumaglica ili magla koja se mjestimice može i dulje zadržati. Sredinom dana i popodne dosta sunčanog vremena, osobito u nedjelju. Vjetar ostaje većinom slab. Jutra će i dalje biti prohladna uz minimalnu temperaturu zraka od 6 do 11°C, po kotlinama možda i malo nižu, a najviša dnevna lagano će rasti i očekujemo ju između 20 i 23 Celzijeva stupnja.

Lijepo vrijeme trebalo bi se nastaviti i u ponedjeljak i utorak. Još će malo zatopliti, a pojavit će se i južina. To bi mogao biti predznak promjene koja se vidi sredinom sljedećeg tjedna, ali još nije sigurno koliko bi bila jaka. Iskoristite ove lijepe dane za sve poslove na otvorenom.

Naslovna fotografija: Shel cloud nad Zadrom za vrijeme posljednje ciklone, autor: Marin Pitton

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić