Saturday, Jul. 4, 2020

Saznajte kako ispraćamo kolovoz i ulazimo u prvi jesenski mjesec!

Autor:

|

25.08.2014

|

Kategorije:

Saznajte kako ispraćamo kolovoz i ulazimo u prvi jesenski mjesec!

Čini se da ovog ljeta stvarno nema trajne stabilizacije vremena. Taman kad se na meteorološkim kartama pojavi nada da ćemo imati nekoliko lijepih sunčanih i toplih dana dojuri nova atmosferska fronta s kojom se vrijeme opet pokvari. Tako će biti i u sljedećih sedam dana, osim u Dalmaciji gdje će ljeto ipak biti prisutnije nego u ostalim dijelovima Hrvatske gdje imamo ritam: dan-dva dobro pa dan-dva promjenjivo. Cijelo razdoblje je relativno svježe uz temperaturu malo nižu od normale za kolovoz, no u Dalmaciji kraj kolovoza obilježit će pravo ljeto!

KOPNO:

Ponedjeljak nam donosi stabilizaciju vremena. Ujutro je mjestimice moguća sumaglica ili magla, a bit će i dosta svježe, osobito u mjestima gdje će se već tijekom noći djelomično ili potpuno razvedriti. Ujutro oblačnije, ponegdje još uz koju kišnu kap. Tijekom dana djelomično sunčano i u većini krajeva suho. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura većinom od 10 do 15°C, ponegdje i niža, a najviša dnevna kretat će se između 20 i 25 Celzijevih stupnjeva.

U utorak djelomično sunčano i toplije uz južinu. Tijekom dana naoblačenje u Gorskom kotaru uz ponegdje malo kiše, a krajem dana naoblaka će se širiti i na Liku i sjeverozapadne krajeve. Zapuhat će povremeno umjeren južni i jugozapadni vjetar. Jutro prohladno uz moguću maglu, a popodnevna temperatura između 25 i 29 Celzijevih stupnjeva.

Srijeda će ponovno biti lošija. Dosta oblaka, a mjestimice može biti kiše ili pljuskova praćenih grmljavinom. Moguća su i kraća sunčana razdoblja. U početku toplo i pomalo sparno, ali bi prema kraju dana opet bilo sve hladnije… Dakle, čini se da sredina tjedna baš i neće biti kao stvorena za boravak na otvorenom. Imajte na umu da je velika šansa za kišu ili pljusak. Temperatura zraka tijekom dana između 18 i 24 Celzijeva stupnja, prema večeri posvuda hladnije.

Slično vrijeme će se nastaviti i u četvrtak. Nestabilno i svježe. Možda bude malo sunca i nekoliko sati lijepog vremena za šetnju i slično, ali i dalje može biti pljuskova i kiše. Četvrtak će biti malo hladniji pa će najviša dnevna temperatura u mnogim krajevima biti oko 20 Celzijevih stupnjeva.

Malo bolja situacija nam se smiješi za petak. Trebalo bi biti više sunca i topline, ali će jutro biti prohladno, mjestimice i maglovito. Jutarnja temperatura od 7 do 13, a najviša dnevna ipak ide polako prema višim vrijednostima, možda dogura do 23 ili 24 Celzijeva stupnja.

Ugodno vrijeme trebalo bi se nastaviti i tijekom subote. Nakon svježeg jutra očekujemo dosta sunca i ugodno toplo vrijeme. Više oblaka u drugom dijelu dana u Gorskom kotaru i zapadnim krajevima. Zajužit će pa bi dnevna temperatura zraka mogla biti između 24 i 28 Celzijevih stupnjeva, na istoku i toplije.

No, već u nedjelju moguća je nova fronta. To još nije sigurno, ali zasad prognostički materijali upućuju na novu promjenu vremena s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Naravno, stigao bi i novi pad temperature zraka. Čini se da bi ta fronta mogla biti kratkotrajna pa bi u ponedjeljak vrijeme opet moglo biti ljepše i sunčanije, ali uz hladno jutro.

JADRAN:

Ponedjeljak će biti djelomično sunčan, povremeno uz promjenjivu naoblaku i u većini predjela suh. Poslijepodne je uz prolazno jači razvoj oblaka samo ponegdje u Zagori moguć slab i prolazan pljusak s grmljavinom. U noći će puhati umjerena, podno Velebita i jaka do olujna bura, danju će oslabiti i u većini predjela okrenuti na slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova, na moru Dalmaciji može prolazno biti pojačanog sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 12 do 16°C, uz obalu i na otocima od 17 do 22°C. Najviše dnevne temperature od 25 do 29°C.

U utorak će biti pretežno sunčano. Noću će puhati burin. Jugo i južni vjetar će se danju širiti na čitavu obalu, u većini predjela bit će slab do umjeren. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 16 do 19°C, uz obalu i na otocima od 19 do 24°C. Najviše dnevne temperature od 25 do 30°C.

Srijeda će u većem dijelu Dalmacije biti djelomično ili pretežno sunčana i suha. Popodne i navečer u zaobalju i u sjevernoj Dalmaciji može biti pojačanog razvoja naoblake mogućnost slabih grmljavinskih pljuskova. Puhat će slabo do umjereno jugo, slabit će u drugom dijelu dana, navečer će prestati i okrenuti na burin. Jutro će biti malo toplije, ispod 20°C bit će samo u kotlinama Zagore, a uz obalu i na otocima do 25°C. Najviše dnevne temperature većinom od 26 do 31°C.

U četvrtak će biti pretežno sunčano, samo je u zaobalju lokalno moguć umjeren razvoj naoblake. . U noći će puhati slaba bura do umjerena bura, podno Velebita jaka s olujnim udarima. Danju slab zapadnjak i sjeverozapadnjak koji na moru popodne mogu biti umjereni. Jutro će biti toplo, u većini krajeva s minimalnim temperaturama uz obalu i na otocima od 20 do 25°C, u zaobalju malo svježije. Najviše dnevne temperature u porastu i bit će većinom od 28 do 32°C.

U petak posvuda stabilno ljetno vrijeme uz obilje sunca i bez popodnevnih nestabilnosti. U noći će puhati slaba bura, ponegdje i tiho. Danju slab maestral koji će na otvorenom biti umjeren. Jutro toplo, u zaoibalju od 16 do 19°C, uz obalu i na otocima 19 do 23°C. Najviše dnevne temperature prave ljetne, od 28 do 32°C.

Subota će posvuda biti pretežno vedra suha. Vjetar će biti jedva zamjetan ili ga povremeno uopće neće biti; noću burin, danju maestral. Navečer će na sjevernom Jadranu okretati na jugo. Od jutra će biti toplo, danju u mnogim krajevima vruće i sparno s najvišim dnevnim temperaturama od 28 do 33°C.

U nedjelju pretežno sunčano i u većini krajeva suho. U drugom dijelu dana, a osobito navečer na sjevernom Jadranu je moguće jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Jugo će se proširiti na cijelu obalu, bit će slabo do umjereno, ponegdje na moru i pojačano, a na sjevernom Jadranu u drugom dijelu dana do pojačan lebić. Zadržat vrlo toplo i vruće.

Prema današnjim prognostičkim materijalima u ponedjeljak će, prvoga će dana rujna pogoršanje stići i do Dalmacije.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov