Tuesday, Jul. 14, 2020

Sezona oluja

Autor:

|

24.05.2017

|

Kategorije:

Sezona oluja

Svibanj i dalje nastavlja s nestabilnim i promjenjivim vremenom. Nakon stabilnijeg početka tjedna posljednja dva dana su ponovno donijela vrlo promjenjivo i nestabilno vrijeme uz česte grmljavinske pljuskove i na kopnu i na moru.

Tijekom utorka, 23. svibnja jačih grmljavinskih nevremena s tučom bilo je na nekoliko lokacija u Slavoniji. Općinu Cernik  u Brodsko-posavskoj županiji pogodilo je nevrijeme s tučom. Najveću štetu pretrpjeli su voćnjaci i vinogradi po kojima je Cernik poznat, javlja HRT.

Nevrijeme s tučom je u utorak poslijepodne zahvatilo i šire područje Nove Gradiške. Najgore su u Novoj Gradiški stradale ulice Mala i Mažuranićeva.

Nevrijeme je zahvatilo i dijelove Požeško slavonske županije. 034portal piše da je jako nevrjeme praćeno tučom u nekim mjestima županije uzrokovalo veće štete na poljoprivrednim kulturama i voćnjacima,  a u Vidovcima u Orljavskoj ulici je došlo do izlijevanja vode iz potoka, voda  je ulazila u kuće i dvorišta.

Po podacima DHMZ-a najviše kiše je tijekom utorka (mjerenje za zadnja 24 sata u 8 sati ujutro) palo na Plitvičkim jezerima, 44 litre na kvadratni metar. Slijede Požega sa 22 litre,  Koprivnica 17, RC Gorice kod Nove  Gradiške 16.3, Hrvatska Kostajnica 16, Imotski 12…

Nestabilna je bila  i srijeda 24. svibnja.  Pljuskova i grmljavine je bilo osim u unutrašnjosti i na širem riječkom području te u Dalmaciji. Splitsko područje je oko 15 sati zahvatio izraženiji neverin. Palo je od 8 do 22 mm kiše.  U Stobreču je bilo i izraženijih bujica, a na Klisu je grom zapalio prostoriju Kliške tvrđave!

Najviše dnevne temperature u srijedu su se u većini krajeva, i na kopnu i na moru kretale od 22 do 26°C, a najtopliji je bio Knin sa 27°C.  Rastu i temperature mora pa je u većini mjesta danas izmjereno 19 ili 20°C, a u Splitu i Dubrovniku  i 21°C.

Poplava u Vidovcima 23.5.2017. – foto: 034portal.hr

slika

Koprivnica, 23.5.2017. – foto: Marko Posavec

slika

slika

slika

slika

Koprivnica 24.5.2017. – foto: Marko Posavec

slika

slika

slika

Zamućeno more na  Trsteniku – foto: Rade Popadić

slika

Split, 24.5.2017. – foto: Teo Radić

slika

Split,  24.5.2017. – foto: Frane Bačić

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned