Sunday, Jul. 5, 2020

Šibenik i okolicu pogodilo jako nevrijeme

Autor:

|

17.07.2018

|

Kategorije:

Šibenik i okolicu pogodilo jako nevrijeme

Niti sredina srpnja ne donosi trajniju stabilizaciju vremena.  Krajem ponedjeljka i u noći na utorak 17. srpnja  preko naših se krajeva brzo premještao frontalni poremećaj.  Najjače je nevrijeme u ranim večernjim satima  zahvatilo šire šibensko područje, javlja portal šibenik-meteo.  Nevrijeme je pratio prolaz shelf clouda  uz jak zapadni vjetar s udarima preko 90 km/h.

Prema mjerenjima AMP-ova najviše kiše palo je u Putičanjima gdje je izmjereno 41, Šibenik Šubićevac 33 i Dubrava 30 litara po metru četvornome.

 

Na meteorološkoj postaji DHMZ-a je izmjereno 36.4 litara kiše na kvadratni metar, što je više od prosječne mjesečne količine za srpanj. Srpanj je u Šibeniku klimatološki najsušniji mjesec. Prosječna srpanjska količina kiše u Šibeniku je tek 29.7 mm

O posljedicama nevremena  piše portal index.hr

“Prema našoj evidenciji jutros do 6 sati na području Šibenika i Brodarice oštećeno je ukupno 16 automobila te još po jedno u Vodicama i Kistanjama. Nakon 6 sati imali smo dojavu da su još dva vozila oštećena u Tisnom i dva u Srimi”, kazali su za Šibenik.in iz centra 112.

Jedan muškarac tijekom velikog je nevremena pao s ribarskog broda oko 23.30 sati. Pokrenuta je velika potraga koja je završila tragično – oko 3 sata ujutro muškarac je pronađen mrtav u moru kod Žaborića.

Izgleda da je najviše štete u gradu nevera napravila na Biocima, gdje je s dućana autodijelova doslovno iščupala krov i na automobile parkirane ispred bacila velike reklame. Dio krova čak je završio na cesti, ali su ga brzo makli djelatnici Cesta Šibenik.

Ispred kafića Bardcode na rivi nevera je uništila dva kioska. Riva i cijeli grad bili puni su odlomljenih grana, iščupanih stabala i razbijenih automobila.

Uz Šibenik fronta je veću količinu kiše donijela i na dijelu sjevernog Jadrana te na području Hrvatske Kostajnice. U Bakru je pala 51 litra kiše na kvadratni metar, a na postaji Rijeka aerodrom 38.5 litara kiše.

U Hrvatskoj Kostajnici je izmjereno 30 litara kiše. Obilna kiša je pala i u Glini  gdje su zabilježene bujične poplave na gradskim ulicama.

Još na nekoliko postaja je do 8 sati zabilježena dvoznamenkasta količina kiše:  Kukuljanovo 24 mm, Krk 18, Hvar 15.7, Metković 14, Daruvar 13.5, Knin 13, Makarska 12.2, Split aerodom 10.3, Lipik 10.. Drugdje su pale jednoznamenkaste količine kiše, najmanje u Gospiću (0.2 mm).

Nevrijeme u Šibeniku – video : Ivo CaptKirk

Naslovna slika; šibenik-meteo

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned