Friday, Jul. 3, 2020

Sinjsko i požeško područje najhladnije u zemlji; pogledajte čaroliju svitanja u Starom Gradu (FOTO)

Autor:

|

22.11.2014

|

Kategorije:

Sinjsko i požeško područje najhladnije u zemlji; pogledajte čaroliju svitanja u Starom Gradu (FOTO)

Veći dio Europe odmara od ciklona i fronti, uz iznimku Irske, Velike Britanije i obala Crnog mora. Drugdje na vrijeme dominantno utječe polje visokog tlaka zraka s centrom nad zapadnom Rusijom gdje tlak zraka prelazi i 1035hPa. Ogranak istočnoeuropske anticiklone stabilno vrijeme donosi i Hrvatskoj i regiji, a tlak zraka je sredinom subote na sjeverozapadu Hrvatske dosegao 1027 hPa.

Anticiklona donosi pretežno sunčano vrijeme velikom dijelu zemlje, a u unutrašnjosti su se magla i niski oblaci mjestimice zadržali i nakon jutra. Promjenjive naoblake, pa čak i magle, jutros je bilo i ponegdje na moru.

Zanimljivo je da najhladniji dio zemlje u subotu ujutro nisu bile ni kotline, ni najviši vrhovi Like i Gorskog kotara. -2°C je izmjereno na nekoliko mjernih postaja šireg sinjskog područja u Dalmatinskoj zagori i ponegdje u zapadnoj Slavoniji. U većem dijelu unutrašnjosti i zaobalja minimalne temperature zraka bile su od -1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 3 do 14°C, koliko je izmjereno na najtoplijoj Palagruži.

Dok su na Jadranu najviše dnevne temperature bile relativno ujednačene, većinom od 13 do 18°C, u unutrašnjosti su izrazito varirale zbog ovisnosti o zadržavanju magle i niske naoblake. Primjerice, na sisačkom području magla nije dopustila dizanje temperature iznad 5°C, a u Međimurju je rasla i do ugodnih 12°C.

Iako nas manje od deset dana dijeli od početka klimatološke zime, temperature mora i dalje su znatno više od prosjeka za dio godine. Primjerice, na Hvaru je u subotu izmjerena temperatura mora od visokih 19°C. Stabilna noć bez oblaka i vjetra zaslužna je stvaranje sumaglice i magle ponegdje nad morem, a u nastavku pogledajte čarobne prizore svitanja u Starom Gradu na Hvaru koje je snimio umjetnički fotograf Petar Botteri.

Photo Petar Botteri

Photo Petar Botteri (1)

Photo Petar Botteri (2)

Photo Petar Botteri (3)

Photo Petar Botteri (4)

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić