Monday, Aug. 3, 2020

Slavonija najtoplija; Obilna kiša na Visu

Autor:

|

11.08.2015

|

Kategorije:

Slavonija najtoplija; Obilna kiša na Visu

I početak središnje dekade kolovoza obilježava vruće vrijeme i na Jadranu i u unutrašnjosti. Ipak, danas je tek mjestimice najviša dnevna temperatura prešla vrlo vrućih 35°C i to samo u Slavoniji. Najviše temperature od 35.1°C su izmjerene na Bilogori i aerodromu Osijek (Klisa). Slijedili su Slavonski Brod (34.6°C), Daruvar i Gradište (34.5°C).  Na najvećem broju postaja, i na moru i na kopnu, najviše dnevne temperature su imale vrijednosti 33 ili 34°C.  Uz najviše gorje, popisu mjesta u kojima danas temperatura nije dosegnula 30°C se pridružilo i Lastovo (29.2°C).

Dan su obilježili i pljuskovi s grmljavinom kojih je najviše bilo na otvorenom moru i otocima Dalmacije, te samo ponegdje uz obalu.  Naime, nad Tirenskim morem i Italijom je danas kružila velika količina vlažnog i nestabilnog zraka u sklopu visinske ciklone. Dio te naoblake je zahvaćao i Jadran. Po podacima DHMZ-a obilnija kiša, 30 mm je pala u Komiži na otoku Visu. U Dubrovniku je palo 9 mm kiše. Pljuskova i grmljavine je bilo i u unutrašnjosti Dalmacije i Istre. Tako je u Buzetu danas palo 14 litara kiše. Kratkotrajnih pljuskova je bilo i ponegdje na širem sisačkom području.

Pljuskovi su donijeli i osjetno osvježenje. Tako je u Hrvacama kod Sinja temperatura od 15:47 do 17.32  sati pala s 35,4 na 18,9°C. U Buzetu je temperatura od 16:32 do 18:02 pala s 33,6 na 21,4°C.

Nevera na moru ispred Šibenika – foto: Krešimir Bilušić

slika

slika

Satelitska snimka naoblake nad Sredozemljem  od 8 sati

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned