Tuesday, Jul. 14, 2020

Slavonski Brod: U ponedjeljak palo više kiše od mjesečnog prosjeka

Autor:

|

16.05.2017

|

Kategorije:

Slavonski Brod: U ponedjeljak palo više kiše od mjesečnog prosjeka

Ponedjeljak, 16.svibnja je je obilježilo vrlo nestabilno vrijeme u  mnogim krajevima, i na kopnu i na moru.  Najzanimljiviji meteorološki podatak je zabilježen u Slavonskom Brodu gdje je tijekom dana  (od 8 do 20 sati) palo čak 76.2 litara kiše na kvadratni metar. To je više od prosječne mjesečne količine za svibanj koja iznosi 72.5 litara (razdoblje 1963.-2015).   Svibanj je u Slavonskom Brodu treći mjesec po prosječnoj količini oborine. Mjesečni prosjek je veći samo za lipanj (85.7 mm) i srpanj (79.4 mm).

HRT piše da je  jučerašnja kiša u Slavonskom Brodu prouzročila brojne probleme. Poplavljeni su mnogi podrumi u kućama, stambenim i upravnim zgradama. Vatrogasci su imali pune ruke posla.
Vatrogasci, djelatnici vodovoda i drugi komunalni službenici intervenirali su na gotovo 100 lokacija. Poplavljeni su i Općinski sud, zgrade županije. No, najviše štete bilo je u stambenim objektima.

Zbog velikog broja poplavljenih podruma i drugih objekata, gradonačelnik Slavonskoga Broda Mirko Duspara zatražio je da se proglasi stanje elementarne nepogode, a građane da prijave nastalu štetu.

Problema s velikom količinom kiše je u ponedjeljak bilo i na području Vinkovaca i Vukovara, iako su službene meteorološke postaje zabilježile manje količine kiše (Vinkovci 7, a Vukovar 11 mm).

Portal 24sata.hr: Obilna kiša i led u Starim Jankovcima kod Vinkovaca u ponedjeljak poslijepodne potopili su ulice. Odvodni kanali nisu mogli progutati toliku količinu vode pa su ljudima poplavljena dvorišta, a auti su jedva prolazili cestom.

Dolazak pljuska nad Koprivnicu 15.5.2017. Foto: Marko Posavec Photography

slika

Vodice, 15.5.2017. – foto: info Vodice

Vukovar, 15.5.2017. – foto:  Wulfarvandar /Crometeo forum

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned