Saturday, Jun. 6, 2020

Sljedeći tjedan počinje klimatološka jesen: Kakvo nas vrijeme očekuje?

Autor:

|

26.08.2016

|

Kategorije:

Sljedeći tjedan počinje klimatološka jesen: Kakvo nas vrijeme očekuje?

Bura početkom tjedna prilično je ohladila more koje se njenim smirivanjem ovih dana počelo vraćati u temperaturnu normalu. Ipak, jutros je u moru u Splitu izmjereno svega 20 stupnjeva, a drugdje su vrijednosti bile od 21 do toplih 25 Celzijevih stupnjeva. Petak je bio prvi dan u tjednu u kojemu je potpuno izostala bura. Popodne je puhati slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova, a ponegdje u Dalmaciji i pojačan. Primjerice, u Pločama i Lastovu kasno popodne puhao je sjeverozapadnjak prosječne brzine 14 čvorova.

Zbog prestanaka bure noćno ohlađivanje tla bilo je nešto izraženije nego prethodnih dana, kada su noći bile tople. Jutros su se minimalne temperature zraka u dijelu Zagore uspjele spustiti ispod 15 stupnjeva, a uzduž obale i na otocima bile su od 18 do 23°C. Danju je bilo vrlo toplo i vruće s najvišim dnevnim temperaturama većinom od 29 do 34 stupnja. U unutrašnjosti zemlje minimalne temperature bile su od 9°C ponegdje u Lici i Gorskom kotaru do 15°C u Slavoniji. Danju je bilo vrlo toplo i vruće, većinom od 25 do 30 u najtoplijem dijelu dana.

U dane vikenda na vrijeme će dominantno utjecati polje visokog tlaka zraka sa središtem iznad istočno Europe. Zbog nje, stabilno ljetno vrijeme pratit će nas do kolovoza ali i u prvom tjednu rujna. Zanimljivo je da se u unutrašnjosti zemlje sljedećih dana očekuje umjeren porast temperature zraka, ponegdje i izraženije vrućine s temperaturama koje će ponegdje dosezali, čak i prelaziti vrlo vrućih 35 stupnjeva. S druge strane, temperature zraka na Jadranu neće se bitno mijenjati u odnosu na prethodne dane.

U subotu i nedjelju na cijelom će Jadranu prevladavati vedro. U noćnim i jutarnjim satima na moru je ponegdje moguća sumaglica. Noću tiho ili slab burin, danju će puhati većinom slab maestral. Popodne u Dalmaciji može biti umjerenog zapadnjaka koji u kanalima prolazno može biti pojačan. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 12 do 18°C, uz obalu i na otocima od 18 do 23°C. Najviše dnevne temperature većinom od 28 do 34°C.

U unutrašnjosti pretežno vedro. Ujutro je u riječnim kotlinama moguća magla. Vjetar većinom slab. Minimalme jutarnje temperature zraka od 9 do 15°C. Najviše dnevne u subotu od 26 do 31°C, a u nedjelju od 28 do 34°C.

Sunčano i vruće bit će na Jadranu i u posljednja tri dana kolovoza, odnosno prva tri dana sljedećeg tjedna. U utorak i srijedu na sjevernom Jadranu će prolazno zapuhati umjerena do jaka bura, koja će u Dalmaciji puhati tek nekoliko sati. I ostatak tjedna bit će sunčan bez značajnog vjetra uz ljetne vrućine.

U unutrašnjosti zemlje oslabljena fronta uz sjeverac malo će spustiti temperature zraka u utorak i srijedu, no od četvrtka do kraja tjedna bit će vruće i vrlo vruće

Detaljniju vremensku prognozu za početka rujna čitajte u ponedjeljak na našem portalu.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić