Sunday, Jun. 7, 2020

Službeno: Noćas je u Splitu zabilježena najviša temperatura zraka ikada izmjerena u prosincu!

Autor:

|

01.12.2014

|

Kategorije:

Službeno: Noćas je u Splitu zabilježena najviša temperatura zraka ikada izmjerena u prosincu!

Naslovna fotografija: Rade Popadić

Područje Hrvatske je danima je strogo podijeljeno na dva potpuno različita temperaturna dijela. Unutrašnjost zemlje se već duži niz dana “smrzava” pod slojem magle, niskih i “običnih” oblaka, a na Jadranu su temperature zraka iznimno visoke za dio godine.

Tako su prethodne noći, a vrlo slično se nastavilo i tijekom jutra, temperature zraka na kontinentu bile od 2 do 5°C, na Jadranu od 15 do čak 20 Celzijevih stupnjeva.

Mnogi se pitaju odakle tako izražene temperaturne razlike. Pogled na sinoptičku situaciju iznad Europe otkriva sve. Unutrašnjost zemlje pod dominantnim je utjecajem prostranog polja visokog tlaka zraka sa središtem iznad sjeveroistočne Europe, dok Jadran sve više biva izložen utjecaju jake ciklone u zapadnom Sredozemlju.

Temperaturne razlike su Hrvatskoj čak su i znatno manje nego u samoj Europi. Primjerice, u nedjelju je u južnoj Italiji izmjereno ljetnih 30°C, a na zapadu Rusije 20 Celzijevih stupnjeva ispod nule!

Ulaskom u prosinac zakoračili smo u klimatološku zimu. Na onu kalendarsku pričekat ćemo 22. prosinac, kada će zima početi u ponoć i tri minute. A kakav su samo početak prosinca, odnosno klimatološke zime, imali stanovnici na našoj obali i otocima! Na nekim dijelovima obale, osobito u Dalmaciji, niti noćne temperature zraka nisu padale ispod 20°C. Pojava tzv. tropske noći uobičajena je za ljetne mjesece, ali čak i tada tropske noći znaju izostati.

O tome koliko je trenutna toplina na Jadranu izražena najbolje možemo vidjeti na primjeru DHMZ-ove postaje Split Marjan. Do današnjeg dana najviša temperatura zraka ikada izmjerena na ovoj mjernoj postaji iznosila je 18,1°C, što je izmjereno 5. prosinca 1979. Pomalo je nevjerojatan podatak da je prosinački rekord u Splitu oboren već prvih minuta ponedjeljka. Tijekom jutra dobili smo i službenu potvrdu, nova rekordna vrijednost za Split iznosi 18,6°C! Valja istaknuti da je ova mjerna postaja na nešto više od 100 metara nadmorske visine u marjanskoj šumi, a da je temperatura zraka u samom gradu Splitu bila i malo viša.

U Splitu je danas moguće i obaranje još jednog temperaturnog rekorda. Naime, do sada je najviša minimalna temperatura zraka za prosinac iznosila 16,0°C. Izmjereno je to 3. prosinca 2004. godine. Današnja minimalna jutarnja temperatura iznosila je 17,4°C, što je znatno više od spomenute najviše ikad minimalne vrijednosti, no u klimatologiji se minimalna vrijednost može dogoditi bilo kada do 21 sat navečer, stoga ćemo za eventualnu potvrdu i ovoga rekorda morati pričekati 21 sat. Da bi i ovaj rekord pao, potrebno je da do 21 sat temperatura zraka u Splitu ne bude niža od 16,0°C.

Još toplije nego u Splitu bilo je protekle noći na makarskom području, gdje je minimalna temperatura zraka bila između 19 i 20 Celzijevih stupnjeva.

Osjetu iznimno toplog vremena na Jadranu doprinosi jugo koje puše s prednje strane spomenute ciklone. Tako u Splitu jugo doseže olujne udare od 90 km/h, a na vanjskim otocima udari juga prelaze 100 km/h. Kako je ciklona u zapadnom Sredozemlju iznimno jaka i prostrana, njeni su vjetrovi pokupili velike količine saharskog zraka, pa zrak na našem području sadrži velike količine saharskog pijeska. Zbog toga će današnja kiša gotovo posvuda u zemlji sadržavati pustinjsku prašinu i pijesak.

Minimalne jutarnje temperature zraka 1.12.2014. (Pljusak.com)
Clipboard01

Satelitska snimka naoblake i zračnih masa otkriva golemu ciklonu u Sredozemlju (Eumetsat)
Clipboard02

Sinoptička situacija nad Europom (Met Office)
20535951

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić