Monday, Apr. 19, 2021

Snijeg na Kredarici

Autor:

|

25.06.2018

|

Kategorije:

Snijeg na Kredarici

Na najvišoj slovenskoj meteorološkoj postaji, Kredarici podno Triglava jutros u 8 sati je izmjereno 5 cm novog  snježnog pokrivača, a u 20 sati je njegova visina iznosila 2 cm.  Kredarica se nalazi na nadmorskoj visini od  2514 metara i naravno da padanje snijega i u ljetnim mjesecima nije veliko iznenađenje.

Štoviše, veći dio ovogodišnjeg  lipnja na Kredarici nije bilo snježnog pokrivača, a to je neuobičajeno. Prema klimatološkim podacima (razdoblje 1981.-2010)  slovenske Agencije za okoliš i atmosferu (ARSO) prosječno se u lipnju na Kredarici zabilježi 23 dana s snježnim pokrivačem, a njegova prosječna visina je 100 cm.  Srpanj prosječno donese 4 dana s snježnim pokrivačem kolovoz jedan, a rujan sedam dana.

Današnji dan je tek jedanaesti u ovogodišnjem lipnju s  snježnim pokrivačem na Kredarici. Naime, nakon što je 10. lipnja 2018. izmjereno 5 cm snijega, od 11. lipnja pa sve do danas (25. lipnja) Kredarica je bila bez snježnog pokrivača.  Tako lipanj 2018. bilježi tek 11 dan s snježnim pokrivačem.

Veći dio aktualne sezone (2017./2018) je visina snježnog pokrivača na Kredarici bila znatno iznad prosječna. Najveća visina od 560 cm je izmjerena početkom travnja.  Potom su uslijedili rekordno topao travanj i svibanj i u dva mjeseca je na Kredarici zabilježen rekordni „snjegocid“. U razdoblju od  1. travnja do 1. lipnja 2018. (usporedba visine snijega na ta dva datuma) je „otišlo“ gotovo pet metara snijega. Točnije 485 cm. Visina snježnog pokrivača se u tom dvomjesečnom razdoblju smanjila s 560 na 75 cm, a tako nešto se nije dogodilo u zadnjih šezdesetak godina, koliko se bilježe meteorološki podaci. Kao što se vidi iz priloženog grafa, bilo je  nekoliko godina u kojima je više snijega na Kredarici bilo na početku lipnja, nego na početku travnja.

Kredarica, 25.6.2018. (izvor: ARSO)

slika

slika

Podatke grafički prikazao Risto Marić/crometeo forum

Komentari

Share This Article

Related News

Kredarica:  20.8°C – Novi lipanjski temperaturni rekord i druga najviša temperatura u povijesti mjerenja
Svibanjski snježni rekordi na Triglavu
Saharski pijesak došao do Islanda

O Autoru

Ned