Wednesday, Jul. 8, 2020

Snijeg i pad temperature na zapadu zemlje, zimski uvjeti na cestama Gorskog kotara (FOTO)

Autor:

|

03.02.2016

|

Kategorije:

Snijeg i pad temperature na zapadu zemlje, zimski uvjeti na cestama Gorskog kotara (FOTO)

Nakon (pre)toplog početka, veljača je brzo pokazala svoje promjenjivo lice. Najavljena promjena vremena u srijedu navečer zahvatila je zapadni dio zemlje. Temperature zraka pale su za 5 do 10 Celzijevih stupnjeva u središnjoj i dijelu istočne Hrvatske, Gorskom kotaru, a zahlađenje je zahvatilo i dio Kvarnera. U odnosu na temperature izmjerene prije 24 sata (u posljednjem satu utorka 2. veljače), posljednji sat srijede je u zapadnim krajevima unutrašnjosti hladniji i za 12 do 13°C

Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, od Gorskog kotara, preko središnje Hrvatske, do Međimurja, temperature se kreću od nule do +3°C, a kiša je osobito i višim predjelima prešla u snijeg. U Zagorju i Međimurju snijeg je večeras mjestimice padao i u najnižim područjima, no nije stvarao snježni pokrivač. Snijeg se, pak, prima u područjima iznad 500 metara nadmorske visine.

Na istočnoj obali Istre i na riječkom području prolazak fronte je bio praćen i grmljavinskim pljuskovima te tučom. Dio Kvarnera do 23 sata primio je obilnije oborine. Najviše je palo na riječkom području, mjestimice i do 51 litara kiše po kvadratnom metru. U Crikvenici je palo 30 litara. Dok je na većem dijelu Jadrana u srijedu navečer puhalo jugo, podno Velebita kasno navečer počele je bura koja će se do jutra proširiti na cijeli Jadran. Bura će ujutro podno Velebita imati orkanske udare, a olujnih udara bit će na većem dijelu obale tijekom četvrtka.

Spomenuta fronta u prvom dijelu četvrtka prijeći će i preko Dalmacije, pa će ujutro doći do umjerenog zahlađenje, a u planinama mjestimice može pasti i snijeg. Ipak, već tijekom jutra očekuje se postupan prestanak oborina i djelomično razvedravanje.

Prikaz temperatura i oborina u 23 sata (ljubičasta boja označava snijeg) – www.pljusak.com

Grmljavinsko nevrijeme nad Rijekom. Foto: Nenad Sućurović

Grmljavinsko nevrijeme nad Rijekom. Foto: Dražen Suvić

Grmljavinsko nevrijeme snimljeno iz Crikvenice.
Foto: Dario Grubišić

Snijeg na Plitvicama.
Foto: Miroslav Turkalj

Snijeg u mjestu Bela kod Ivanca
Foto: Valentino Valdec

Tuča zabijelila dio Rijeke.
Foto: Vedrana Grubelić

Grmljavina i tuča u Rijeci.
Foto: Denis Flego


Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned