Thursday, Jul. 16, 2020

Snijeg u Dalmatinskoj zagori

Autor:

|

09.01.2019

|

Kategorije:

Snijeg u Dalmatinskoj zagori

Popis  s visinama snježnog pokrivača jutros u Hrvatskoj  je za doba godine neobičan.  Na velebitskom Zavižanu je izmjereno 11 cm snijega, a na zagrebačkoj Puntijarci 8 cm. Gorski kotar i Lika su praktički bez snijega. Jedino je u Gospiću izmjereno 2 cm, a u Pargu 1 cm.  Zabilježimo i 7 cm u Belom manastiru, 6 u Kopačkom ritu i 5 cm u Kutjevu. Drugdje u nizinama unutrašnjosti, tamo gdje ima snijega izmjereno je najčešće 1 ili koji cm više.

Najviše snijega ima u Dalmatinskoj zagori. Tako je u Imotskome izmjereno 23 cm snijega, a u Sinju 15 cm.  Sjevernije u Kninu su izmjerena tek 4 cm snijega.  Zabilježimo i 4 cm snijega u Metkoviću.

Najviše snijega  dobila je Zagora srednje Dalmacije. Viša područja Vrlike dobila su čak oko pola metra snijega, a neka sela oko Imotskog 40 centimetra, piše dalmacijadanas.hr.  Drugdje je u Zagori većinom palo 10 do 20 centimetara. Rijetka su područja u Zagori, poput bližeg zaleđa Šibenika koja nisu dobila snježni pokrivač. Iako je padao na dijelu obale, prvenstveno od Dugog Raga do Dubaca, uz obalu nigdje nije zabilježen snježni pokrivač.

Zabijeli su se otoci iznad 400 metara visine, pa je tako preko 15 cm snijeg jutros bilo na Braču, a zabijelio se i vrh Hvara i Šolte. Obilan snijeg pao je u višim predjelima Pelješca.

Oborine je donijela plitka ciklona nad južnim Jadranom, koja se formirala nakon prelaska frontalnog poremećaja sa sjeverozapada. U kopnenim krajevima unutrašnjosti i na sjeveru Jadrana oborina je bilo malo.

Vrgoracko brdsko selo Duge Njive.. foto: Matko Begović

slika

Sinj, 9.1.2019. – foto: Sinjanin/Crometeo forum

slika

slika

Hrvace – 9.1.2019. – foto: Fraktus/Crometeo forum

slika

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned