Friday, May. 29, 2020

Snijeg zabijelio dijelove Dalmacije

Autor:

|

21.03.2018

|

Kategorije:

Snijeg zabijelio dijelove Dalmacije

Najzanimljiviji meteorološki podatak drugog dana kalendarskog proljeća je snijeg koji je zabijelio dijelove Dalmacije. Bilo ga je i u Zagori, ali se spustio i do obale. Tako je jutros u Šibeniku službeno izmjeren 1 cm snijega. Snježnih pahulja je danas bilo i u Splitu i okolici, ali bez stvaranja snježnog pokrivača.  Tanji snježni pokrivač se stvorio u Klisu, u gornjim dijelovima Solina, u Gornje Sitnom i Dubravi, a zabijelio se i Mosor.  Zabijelilo se i područje Sinja i Imotskog.  Na Vidovoj Gori na Braču je ujutro izmjereno 10 cm snijega.

Uz Šibenik, jutros je na Jadranu 1 cm snijega izmjeren i u Senju. Snježnih pahulja je rano ujutro bilo i na riječkom području te u Istri, ali bez stvaranja snježnog pokrivača.

Snijeg je padao i u kopnenim krajevima, osobito u Slavoniji te Gorskom kotaru i Lici. U Delnicama je jutros izmjereno 37 cm snijega, u Pargu 28 cm, Gospiću 22 cm, a na Plitvičkim jezerima 20 cm.  U nizinama je jutros izmjereno tek do nekoliko centimetara snježnog pokrivača.

Dan je obilježila i  bura s olujnim i orkanskim udarima. Na Paškom mostu je ujutro izmjeren udar bure od 157 km/h, a u Prizni od 178 km/h. Zbog bure je bilo i zatvorenih cesta te prekinutih trajektnih linija.

Najviše dnevne temperature su u nizinama unutrašnjosti bile zimske i kretale su se od 2 do 6°C. Na Jadranu je njihov raspon bio veći, od 6 do 13°C.  U Splitu i Pločama je izmjereno samo 5°C. Tako je danas Split bio malo hladniji od Karlovca i Zagreba (Grič) gdje je temperatura dosegnula 6°C.  Najtoplijih 13°C je izmjereno u Dubrovniku.

Nasuprot tome, pravi ledeni dan je bio na Zavižanu gdje je i najviša dnevna temperatura bila -10°C, a minimalna se spustila do -12°C.  Srednja dnevna temperatura od -10.5°C bi bila znatno ispod prosjeka i da se radi o siječnju ili veljači, a ne o zadnjoj dekadi ožujka kada se prosječna dnevna temperatura približava vrijednosti od 0°C.  Jutros je izmjereno i 231 cm snijega.

Najviše oborina je u zadnja 24 sata (do 19 sati)  palo na jugu Jadrana: Dubrovnik Ćilipi 31 mm, Ploče 30 mm, Dubrovnik 28.9 mm, Komiža 25 mm, Hvar 20 mm. U središnjim i sjevernim krajevima unutrašnjosti (iako je bilo snježnih pahulja) nije izmjerena oborina, kao i na većem dijelu sjevernog Jadrana.

Naslovna slika: Bura u Ražancu, 21.03.2018.   – Foto: Šime Barešić / Otrow Photography

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned