Saturday, Aug. 8, 2020

Snijeg zabijelio i Dubrovnik

Autor:

|

11.01.2017

|

Kategorije:

Snijeg zabijelio  i Dubrovnik

Uz vrlo hladno jutro meteorološka vijest dana je snijeg na jugu Jadrana. Dubrovnik se jutros  probudio pod snježnim pokrivačem. Snijeg je na jugu Jadrana počeo padati  tijekom noći i do jutra, i uz obalu i na otocima  stvorio tanji snježni pokrivač. Na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Dubrovniku  je u 7 sati izmjereno 3 cm snijega uz temperaturu od -3.2°C. Snijeg je nastavio padati i tijekom prijepodneva. Prema izvještajima iz Ćilipa tamo snijeg pada i jačim intenzitetom.

Snijeg je tijekom noći i jutra padao i u dijelu unutrašnjosti osobito u Slavoniji i gorju,  pa  je prema mjerenju od 7 sati jutros palo od 1 do 4 cm novog snijega (Slavonski Brod).

HAK javlja da snijeg otežava vožnju na jugu Dalmacije (na području Župe dubrovačke i Konavla), te u Slavoniji i Baranji.

I današnje jutro je donijelo vrlo niske temperature zraka i na kopnu i na moru. U čitavoj unutrašnjosti se temperatura spustila ispod -10°C. U nizinama je izmjereno od -11 do -16°C.  Prvi puta se u aktualnom hladnom valu temperatura i u središtu Zagreba (Grič) spustila ispod -10°C (-10.2°C).  a u gorju je bilo još hladnije, s minimalnim temperaturama od -17°C (Parg) do -21°C (Zavižan).

Iznimno hladno je bilo i na Jadranu, gdje su posvuda minimalne temperature bile negativne, u većini mjesta i ispod -5°C. U Rijeci se tako temperatura spustila  na -8.7°C. To je za 1.6°C niža temperatura od najniže izmjerene u polarnom prodoru početkom veljače 2012. godine.  Ipak,  temperaturni rekordi za najnižu temperaturu nisu  bili ugroženi, no onu siječanjsku (-11.4°C) ni apsolutnu  najnižu (-12.8°C).

Bliže apsolutnom temperaturnom rekordu je bila meteorološka postaja Pula aerodrom. Minimalna  temperatura  se spustila do -9.7°C, što je samo za 0.6°C manje od apsolutnog temperaturnog rekorda za najnižu temperaturu (-10.3°C od 8.1.1985.; mjerenja se vrše od 1978. godine).

I u Zadru je izmjerena najniža temperatura u aktualnom valu hladnoće, -6.4°C.

Otok Lopud sjeverozapadno od Dubrovnika 7 NM 11.01.2017. se probudio uz 15ak cm snijega.
Foto: Vedran Fabijan Faber

Fotografija Crometeo.

Fotografija Crometeo.

Fotografija Crometeo.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned