Saturday, Aug. 8, 2020

Snijeg zabijelio i Dalmaciju

Autor:

|

25.02.2018

|

Kategorije:

Snijeg zabijelio i Dalmaciju

Dugo najavljivani prodor polarnog zraka u noći od subote na nedjelju je zahvatio i naše krajeve. Hladni polarni zrak pritječe nad naše krajeve sa sjeveroistoka kontinenta na rubu prostrane i jake anticiklone sa središtem na sjeveru Skandinavije. Istovremeno je nad južnim Sredozemljem ojačala nova ciklona koja najviše utječe na vrijeme u Dalmaciji, pa je meteorološka vijest dana snijeg koji pada u mnogim dijelovima Dalmacije.

Tako je u Šibeniku jutros u 7 sati uz temperaturu od -1°C na meteorološkoj postaji DHMZ-a službeno izmjeren 1 cm snježnog pokrivača. Snijeg ujutro i prijepodne pada duž  većeg dijela obale srednjeg i južnog Jadrana, a u neposrednom zaleđu se stvorio i tanji snježni pokrivač.  Danas je u Splitu padao prvi snijeg u zadnjih 6 godina, odnosno nakon legendarnog snijega početkom veljače 2012. godine.

Snijeg povremeno nakon subotnjeg predaha, opet pada i u gorskim krajevima, a malo snijega je ujutro i prijepodne bilo mjestimice i u nizinama.

Temperature zraka su brzo padala pa je nedjeljno jutro i prijepodne bilo osjetno hladnije nego u subotu. To se posebno odnosi na Dalmaciju gdje su u subotu temperature mjestimice  prelazile i 15°C.   U rano poslijepodne (13 sati)   temperature su u svim kopnenim krajevima negativne. U nizinama je izmjereno uglavnom od -3 do -5°C, ponegdje i do -6°C. U višem gorju temperature se kreću oko -10 ili -11°C.  Na sjeveru Jadrana je najhladniji Senj uz temperaturu oko -4°C i jaku buru. U ostalim mjestima je izmjereno od -2°C na Krku do 4°C u Poreču. U Dalmaciji se temperature uz obalu kreću od 0°C (Split Marjan) do 4°C (Makarska, Hvar).

Na Zavižanu je u 14 sati izmjereno -17°C uz olujnu buru koja puše brzinom od 97 km/h.  Ta kombinacija vjetra i temperature daje osjet hladnoće od -35°C.

Jaka i olujna, na udare i orkanska bura puše duž Jadrana. Prema podacima DHMZ-a u nedjelju prijepodne najjači udar bure od 152 km/h  je izmjeren na mostu Krk.

 Zaleđena fontana u Šibeniku, 25.2.2018. – foto: Krešimir Bilušić

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned