Thursday, Jul. 16, 2020

Snijeg zabijelio planine i dio Zagore

Autor:

|

25.04.2016

|

Kategorije:

Snijeg zabijelio planine i dio Zagore

Nakon što smo često u travnju imali vremenske prilike primjerenije svibnju ili lipnju, početak posljednjeg tjedna središnjeg proljetnog mjeseca donio nam je povratak zime.  Danas se to najviše osjetilo u Dalmaciji. Pad temperature zraka, jaka bura, snijeg u planinama, ali i dijelu Dalmatinske zagore samo je dio jutrošnjih meteoroloških zbivanja.

Najzanimljiviji meteorološki podatak stiže danas iz Splita. Podsjetimo najprije da je prvih dvadeset dana travnja bilo najtoplije takvo razdoblje u povijesti meteoroloških mjerenja u Splitu. Srednja temperatura u tom razdoblju je bila čak za 4°C viša od prosjeka. A današnja minimalna temperatura u Splitu je iznosila zimskih 3.6°C, što je najniža minimalna temperatura za treću dekadu travnja u povijesti mjerenja tj. od 1948. godine. Posljednji puta je niža temperatura (1.5°C) u Splitu izmjerena početkom treće dekade siječnja, dakle prije tri mjeseca.  Osjetu hladnoće je pridonijela i jaka bura.

Okolna brda zabijelio je snijeg. Mosor se zabijelio iznad samo 500 metara iznad Mora, a snježne pahulje “posjetile” su nakon dugo vremena naselja Dubravu i Gornje Sitno. Snijeg je zabijelio Zvjezdano selo Mosor uz temperaturu zraka od 0°C. Snijeg je pao i u višim predjelima Kozjaka, a nošen burom, bilo ga je sve do Klisa. Na kliškoj tvrđavi jutros je izmjeren samo stupanj iznad nule.

Najniža temperatura zraka jutros izmjerena u Dalmacija bila je na biokovskom vrhu Svetom Juri. Živa u termometru spustila se na 6 stupnjeva ispod nule. Još je hladnije, sa -7°C bilo na Zavižanu, uz 8 cm snijega.  Jutros je u Gospiću izmjeren 1 cm snijega, a u Pargu Čabar 4 cm snijega.

I diljem Dalmatinske zagore jutros je bilo hladno uz kišu i susnježicu, ali i snijeg iznad samo 300 do 400 metara nadmorske visine. Susnježica je padala u Vrlici, Sinju, Dugopolju i Imotskom, a snijeg je zabijelio Zelovo, Čačvinu, Rašćane kod Vrgorca, te okolicu Imotskog: Studence, Poljica, Vinjane Gornje…

Snijeg nije zaobišao ni otoke, pa se zabijelila Vidova Gora na Braču. Tijekom dana razvedravanje, koje je već u noći bilo zahvatilo zapadne krajeve unutrašnjosti i sjeverni Jadran   se širilo sa sjeverne Dalmacije prema jugu.

Tijekom dana je uz sunčana razdoblja, posvuda  i dalje bilo povremenih kratkotrajnih pljuskova kiše, ali i susnježice i snijega. Susnježice i snijega je tako bilo i na istoku Slavonije (Gradište). Podsjetimo da je prije devet dana u Gradištu izmjereno ljetnih 29°C.

U zadnja 24 sata (do 20 sati) najviše oborina je zabilježeno u Dalmaciji: Komiža 25 mm, Hvar 24, Dubrovnik Ćilipi 19,  Dubrovnik Gorica i Ploče 17, Lastovo 14,  Šibenik i Zavižan 12, Makarska 10…

Prava opasnost za poljoprivrednike dolazi u utorak ujutro. Naime, diljem unutrašnjosti, te unutrašnjosti Istre i Zagore bit će mraza, a nekim kotlinama temperatura će se 2 metra iznad tla spustiti na -4°C. To znači da bi pri tlu moglo biti još i hladnije, pa bi povrtlarske kulture i voćke mogle zabilježiti značajnu štetu. Val hladnoće napustit će nas u srijedu s novom kišom i južinom.

  Snijeg na Braču 25.4.2016. video: davor Cvitanić

Snijeg na Vidocoj Gori na Braču, 25.4.2016.
Foto: Slavko Radojković

Maovice kod Vrlike pod snijegom, 25.4.2016.
Foto: Ana Jovanović

Kao usred zime: Snijeg na Mosoru, snimljeno iz Stobreča, 25.42016.
Foto: Marina Blažević

Gornji Rašćani, 25.4.2016.
Foto: Domagoj Vranješ

Bijeli Mosor kroz kanjon Cetine u Omišu, 25.4.2016.
Foto: Danica Buškain

Mosor se bijeli, snimljeno iz Žrnovnice, 25.4.2016.
Foto: Ante Javorčić

Proljeće vs. zima
Snježni Mosor i rascvala Žrnovnica, 25.4.2016.
Foto: Ante Javorčić
Zagvoz kao usred zime: snijeg! 25.4.2016.
Foto: Ivo Ravlić / CROPIX
Snježna granica se mjestimice spustila do nizina istočne Slavonije. Susnježica u Gradištu oko 11:30 h, 25.04.2016.
Foto: Ivan Baboselac
Snijeg u Docu Gornjem, 25.4.2016.
Foto: Martina Tadinac
Snjegovići vas pozdravljaju s Tulovih greda, 25.4.2016.
Foto: Silvio Marcus Milanko

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned