Saturday, Jul. 4, 2020

Snježna ciklona Ranko: Snijeg prekrio unutrašnjost, na Kvarneru snijeg do mora

Autor:

|

03.01.2016

|

Kategorije:

Snježna ciklona Ranko:  Snijeg prekrio unutrašnjost, na Kvarneru snijeg do mora

S Novom godinom stigla je i zima u naše krajeve. Sredozemna ciklona Ranko se preko Jadrana premješta na jugoistok. Meteorološka vijest nedjelje je snježni pokrivač koji je prekrio veći dio unutrašnjosti, a na Kvarneru se spustio i do mora.   Službeni snježni pokrivač od 1 cm na Jadranu je jutros zabilježila samo meteorološka postaja Senj. Ugođaj u Senju je pravi zimski. Uz temperaturu od -2°C i olujnu buru od 70 km/h osjet hladnoće je -12°C.

Na  obližnjem Zavižanu  jutros je, po podacima DHMZ-a, izmjereno 28 cm snijega, što je najveća visina snježnog pokrivača u Hrvatskoj.  Uz buru koja puše brzinom od oko 35 km/h i temperaturu od -12°C osjet hladnoće je -23°C.  Zabilježimo da je prije tjedan dana najviša dnevna temperatura na Zavižanu iznosila čak 13°C.

U Gospiću je jutros izmjereno 26 cm snijega,  a sve je to palo tijekom noćnih sati.  Obilniji snijeg ja pao i u Gorskom kotaru (Crni Lug 21 cm, Delnice 19 cm, Parg Čabar 13).  Dosta snijega je palo i u nizinama zapadnih i središnjih krajeva unutrašnjosti (Hrvatska Kostajnica 21 cm, Sisak 18, Karlovac, Kutina, Ogulin 16 cm, Slunj 15). Zanimljivo je da u središtu Zagreba (Grič) jutros u 7 sati ima više snijega (15 cm) nego na Sljemenu (13 cm).  Dvoznamenkaste visine snijega jutros se mjere i u zapadnoj Slavoniji (Nova Gradiška 14 cm, Lipik 12 cm).  U ostatku nizina unutrašnjosti jutros je izmjereno od 1 cm snijega (Brestovac, Osijek aerodrom)  do 9 cm (Bednja).

Na Jadranu je mjestimice do jutra pala obilnija kiša. Najviše je, od DHMZ postaja izmjereno na Malom Lošinju, čak 69.1 mm.  Prosječna količina oborine za siječanj je 89.4 mm.  U zadnja 24 sata je na Malom Lošinju palo više kiše nego u studenom i prosincu zajedno. U studenom je palo 45.6 mm kiše i to  gotovo sve u jednom danu (23.11. kada je palo 43.5 mm). Prosinac je donio tek tragove kiše (0.3 mm).  Kiša je na Lošinju pala nakon 39 suhih dana.

Izdvojimo još neke postaje s većom količinom oborine (kiša na moru i snijeg u unutrašnjosti): Božava 52 mm,  Senj 44.4, Krk 37, Rab 36.6, Bakar 33.0,  Rijeka 32.8,  Zavižan 31.6, Knin 30.3, Pula aerodrom 29, Kukuljanovo, Hrvatska Kostajnica 28.0,  Gospić 27.5, Pazin 27.1,  Zadar 26.3, Pula 25.0…

I po podacima  sa mreže automatskih postaja pljusak.com  obilna kiša je pala na dijelu Jadrana. Na sjeveru Jadrana je najviše (do 11 sati) izmjereno u Baškoj na otoku Krku (59 mm) te u Zadvarju (37.9 mm).

U Dalmaciji je, nakon dugo vremena  bilo i pljuskova s grmljavinom.

Bura i snijeg stvaraju i probleme u prometu.  Po izvješću Hak-a (11 satI) za sav promet su zatvorene autocesta A7 između čvorova Sveti Kuzam i Šmrika, Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene te cesta Gospić-Karlobag.

Hrvatski Leskovac – foto: Branimir/Crometeo forum

slika

Zagreb – foto: Kristian Dobrovolec

slika

Zagreb – foto: Gordana Barać

slika

slika

Senj – foto: Karlo Koki Uković

slika

slika

slika

Jezerce/Plitvice – foto: Faul/Crometeo forum

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned