Monday, Aug. 3, 2020

Snježna idila (FOTO)

Autor:

|

03.01.2016

|

Kategorije:

Snježna idila (FOTO)

Prva ciklona u 2016. godini nije razočarala ljubitelje zime u unutrašnjosti. Snijeg  je u mnogim krajevima nastavio padati i veći dio nedjelje. Tijekom dana najviše novog snijega je palo na području Ogulina, Karlovca te u Posavini u Slavoniji.  Tako je , prema večerašnjim podacima DHMZ-a, u Karlovcu  tijekom dana napadalo još 11 cm novog snijega pa ga večeras ima 27 cm. U Ogulinu je, nakon 14 cm novog snijega večeras izmjereno 28 cm. Isto toliko je izmjereno u Gospiću, ali je tijekom dana palo samo 2 cm novog snijega.  U Novoj Gradiški ima 23 cm snijega, nakon 9 cm novog snijega tijekom dana, a u Sisku 26 cm (8 cm novog).   Na Zavižanu  je izmjereno 30 cm snijega.

Već smo javljali da se danas na Kvarneru i istočnoj obali Istre snijeg spustio do mora, ali se zabijelilo samo u višim predjelima, uključujući i otoke Cres i Krk. Snježnih pahulja je danas kratkotrajno bilo i nad Pulom.

Jutrošnjih 1 cm snijega u Senju se zadržao cijeli dan budući je najviša dnevna temperatura iznosila -1°C. Takav  se dan naziva studeni dan. Prosječan siječanj u Senju donese samo 1 takav dan, tako da je ovogodišnja „kvota“ ispunjena.

U čitavoj unutrašnjosti nedjelja je bila studeni dan.  Najviše dnevne temperature su se kretale u nizinama od -5 do -2°C. U  višem gorju je izmjereno od -9 (Zavižan) do -6°C (Parg). Na Jadranu je izmjereno od 5°C na sjeveru (Rijeka, Pula)  do čak 14°C na jugu (Dubrovnik, Hvar, Komiža). Pri tom  valja zabilježiti da je Šibenik s najviših 6°C bio znatno hladniji od Splita sa 12°C.

Obilniji snijeg je pao i u Bosni i Hercegovini.  Najviše ga ima u Banja Luci, čak 41 cm. Još neke visine  u nedjelju navečer su:  Prijedor i Doboj 33, Novigrad 32, Tuzla 30, Bjelašnica 28, Bijeljina 21…

Neke visine snijega u Srbiji su: Požega 33, Valjevo 28, Kragujevac 25, Crni Vrh i Zlatibor 23, Kruševac 21, Kraljevo, Kopaonik i Zaječar 20…U Beograd je večeras izmjereno 13 cm snijega.

Snježni val je zaobišao Crnu Goru.  Tako Žabljak mjeri 7 cm snijega.

Snijeg je pao i u većem dijelu Slovenije, ali ga ima manje nego u našim krajevima. Prema večerašnjim podacima najviše ga ima u Kočevju 19 cm.  Još neke visine su: Novo Mesto 18 cm, Črnomelj 17 cm, Cerklje ob Krki 16 cm, Ljubljana 14 cm. Zanimljivo je da večeras na Kredarici podno Triglava nema snježnog pokrivača. U nedjeljno jutro su ipak bila izmjerena 4 cm. Time je prekinut  rekordno dug niz od čak 27 dana bez snježnog pokrivača tijekom klimatološke zime.  Na Kredarici snježni pokrivač nije zabilježen od 7. prosinca 2015 do 3. siječnja 2016. godine.  To je bilo tek treći put u povijesti mjerenja (od 1961. godine) da  je Kredarica ostala bez snježnog pokrivača tijekom klimatološke zime (prosinac, siječanj i veljača).    To su dosad bila razdoblja od  sedam (16.-22.2.1989) i  šest  dana (2.-6.12.2006. godine)

U nastavku donosimo izbor snježnih fotografija koje su danas objavljene na našoj facebook stranici te forumu.

Jutros se zabjelio i sjeverni dio otoka Cresa…3.1.2016. Predošćica – Foto: Sandro Puncet Photos

Pahuljice u Puli, 3.1.2016.  – Foto: Željko vidinović  – https://www.facebook.com/Zeljko.Vidinovic.Photo – ZV Photography

Karlovačka snježna idila – Foto: Filip Trezner

30 cm snijega u Sunji kod Siska
Foto: Mario Sekulić

Zimska idila kod Ličkog Lešća, 3.1.2016.
Foto: Ivan Toman

Zagrebačka snježna idila  3.1.2016. – foto: Zvonimir Katančić

slika

slika

slika

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned