Sunday, Jul. 12, 2020

Snježna idila još traje na Blidinju: Pogledajte kako izgleda “crveni” snijeg (FOTO REPORTAŽA)

Autor:

|

27.03.2016

|

Kategorije:

Snježna idila još traje na Blidinju: Pogledajte kako izgleda “crveni” snijeg (FOTO REPORTAŽA)

Već je blagdanska nedjelje nagovijestila dolazak toplijih dana, a prave proljetne temperature zraka iskusit ćemo već u novom tjednu, osobito u njegovom drugom dijelu. Znaju to dobro ljubitelji zimskih radosti koji koriste posljednje dane koji im pružaju mogućnost uživanja u snijegu na skijalištima.

Jedno od skijališta na kojem je ovoga vikenda još bilo moguće skijanje je ono na Blidinju u susjednoj BiH. Udaljeno je svega dva i pol sata vožnje automobilom od Splita.

Cijena cjelodnevne ski propusnice je 20KM (80kn), pića su u rasponu od 2-4KM (10-15kn), a jedna osoba može ručati (ručak, desert i piće) za 15-ak KM, što je oko 60kn. Naravno, ako želite počastiti svoga limenog ljubimca na nekoj od tamošnjih benzinskih crpki, gorivo je jeftinije nego u Hrvatskoj. Litra košta oko 6 kuna.

Ovog vikenda na Blidinju se moglo uočiti popriličan broj automobila splitskih, dubrovačkih, makarskih, osječkih, zagrebačkih… registarskih oznaka. Sve su to ljudi koji su došli uživati u skijanju, sanjkanju, jelu i piću, a sve je tijekom subote dodatno uljepšalo i padanje snijega.

Zanimljivo je da se ispod sloja novonapadalog snijega nalazi sloj gotovo crvenog snijega. Radi se o pojavi saharskog pijeska i prašine koji su početkom tjedna zabilježeni u cijeloj srednjoj i južnoj Dalmaciji, a dio “afričke pošiljke” stigao je i do juga BiH. Tamošnji starosjedioci kažu da se ovako izražena pojava saharskog pijeska u Blidinju nije dogodila desetljećima.

Tko se nije nauživao zimskih radosti do danas, možda ove sezone više i neće, pošto će sljedećeg vikenda temperature zraka biti i desetak stupnjeva više u odnosu na aktualne.

Foto: Miroslav LelasKomentari

Share This Article

Related News

Kredarica:  20.8°C – Novi lipanjski temperaturni rekord i druga najviša temperatura u povijesti mjerenja
Svibanjski snježni rekordi na Triglavu
Saharski pijesak došao do Islanda

O Autoru

Rade Popadić