Monday, Aug. 3, 2020

Snježna noć u Dalmaciji i Slavoniji

Autor:

|

23.03.2018

|

Kategorije:

Snježna noć  u Dalmaciji i Slavoniji

Prvi dani kalendarskog proljeća ove su godine donijeli pravi zimski ugođaj. U noći od četvrtka 22. na petak 23. ožujka  ciklona nad južnim Jadranom je srednjoj i južnoj Dalmaciji te Slavoniji donijela nove snježne oborine.

Snijeg je u večernjim satima četvrtka zahvatio dolinu Neretve, vrgorački kraj, a onda se postupno  širio na imotsko područje, gotovo cijelu Makarsku rivijeru, Omiš, Split… Snijeg je padao i na nekim srednjodalmatinskim otocima; pa su se zabijelili  dijelovi Brača i Korčule. Na dijelovima Pelješca vlada prometni kolaps zbog napadanog snijega.

U Splitu se temperatura iza 21 sat spustila na nulu stupnjeva, a snijeg se počeo primati na podlogu. Bilo je to  već treći put u ovogodišnjem  ožujku da  u Splitu pada snijeg što se dugo nije dogodilo. U Gornjem Sitnom i Dubravi je palo nekoliko centimetara snijega, a na Zvjezdanom selu Mosor temperatura je pala na -3°C. Na vrgoračkom području do 22 sata palo je 1 do 5 cm snijega.

Ipak, na službenim meteorološkim postajama DHMZ-a (mjerenje u 7 sati ujutro, 23. ožujka), snježni je pokrivač u Dalmaciji izmjeren samo u Sinju i Imotskom, i to 1 cm.

Više  snijega  je u noći od četvrtka na petak palo u Slavoniji, osobito na istoku. Na meteorološkoj postaji Gradište (Županja) je u petak ujutro izmjereno čak 16 cm snježnog pokrivača, što je najveća visina u aktualnoj sezoni 2017/18.   Ožujak je ove godine u Gradištu donio zanimljive vremenske prilike, odnosno opravdao je naziv „ožujak – luđak“. Prvog dana mjeseca se temperatura spustila do -17°C. Potom je 12. ožujka izmjereno +22°C, a dan kasnije je Gradište zahvatilo snažno grmljavinsko nevrijeme s tučom. A na početku kalendarskog proljeća je pao najobilniji snijeg sezone.

U Vinkovcima je  u petak ujutro izmjereno 11 cm snijega, Vukovaru 8 cm, Slavonskom Brodu 6 cm, Đakovu i Osijeku 5 cm, Požegi 3 cm, Novoj Gradiški i Kopačkom Ritu  2 cm, a u Brestovcu 1 cm.

Probleme je tijekom četvrtka i u noći na petak stvarala  i snažna bura koja je  uz obalu mjestimice puhala i s olujnim i orkanskim udarima. Podno Velebita, u okolici Senja, izmjereni su udari do čak 170 km/h. U četvrtak navečer je u jednom trenutku Dalmacija bila potpuno odsječena od ostatka zemlje jer su sve ceste zbog olujne bure i snježne vijavice bile zatvorene za promet. Promet se postupno normalizirao tek u petak navečer kada je za osobna vozila otvorena dionica autoceste kod Maslenice.

Oborina je najobilnija bila na jugu Jadrana. Po podacima DHMZ-a (oborina u zadnja 24 sata do 7 sati ujutro 23.3.2018) najviše, 31.6 mm je palo na postaji Dubrovnik Ćilipi, 35.2 mm. U Dubrovniku je izmjereno 31.6 mm, na Mljetu 29.9 mm, a u Pločama 14.8 mm.

Prisjetimo se da je prije godinu dana, na početku kalendarskog proljeća u našim krajevima vladao gotovo ljetni ugođaj. Tako su 22. ožujka 2017. u Slavoniji temperature prelazile i 25°C. U Gradištu je tog dana izmjereno 25.2°C, a u Slavonskom Brodu 25.4°C.

Splitska riva 22.3.2018. – Foto: Jakov Sučić

Štitar, Županja – 23.3.2018. – foto: Josip/Crometeo forum

slika

slika

slika

Vinkovci, 23.3.2018. – foto: Anton/Crometeo forum

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned