Thursday, Jul. 2, 2020

Sparina, vrućina, jugo….

Autor:

|

15.09.2015

|

Kategorije:

Sparina, vrućina, jugo….

Posljednji tjedan kalendarskog ljeta donosi u mnogim krajevima zemlje povratak ljetnih vrućina. I dok su u ponedjeljak najviše dnevne temperature tek u nekoliko mjesta u zemlji prešle vrućih 30°C (najviših 31°C je izmjereno u Slavonskom Brodu), utorak je već donio i najviše dnevne temperature i od  32°C. Po podacima sa meteoroloških postaja DHMZ-a najtoplije je sa 31.2°C bilo na postaji Osijek Klisa sa 32.1°C. Za rujan prevrućih 32°C je izmjereno i u Novoj Gradiški, Gradištu i Slavonskom Brodu.  U 14 sati je 32°C izmjereno i u Belom Manastiru, Brestovcu, Đakovu i Lipiku. Bilogora, Daruvar, Knin i Osijek su danas imali maksimalnu temperaturu od 31°C, a vrućih 30°C je dosegnuto u Zagrebu, Bjelovaru, Karlovcu i Sisku.  U ostalim mjestima unutrašnjosti temperatura se danas popela do 28°C ili 29°C.  Na Jadranu su izmjerene najviše dnevne temperature od 27 do 29°C (Ploče, Šibenik).

Uz visoke temperature zraka, neugodnu sparinu je stvarala visoka vlažnost zraka, jugozapadni vjetar i jugo na Jadranu. U jugozapadnoj struji je sa Sredozemlja pritjecao i vlažniji zrak pa je kratkotrajnih pljuskova i kiše bilo na riječkom području, u Gorskom kotaru, te ponegdje u zapadnim i sjevernim krajevima unutrašnjosti.  Ipak,  večeras nema puno podataka o oborini. U zadnja 24 sata (do 20 sati) u Pargu je palo 10 mm, na aerodromu Rijeka (Omišalj)  6 mm, u Rijeci tek 4, a na Puntijarci 3 mm kiše.

I noć od ponedjeljka na utorak je na Jadranu bila topla. Izmjerene su minimalne temperature od 20°C na sjeveru (Rijeka) do čak 25°C na jugu (Makarska Dubrovnik). U unutrašnjosti su minimalne temperature imale vrijednosti od 15 do 19°C.

Temperature mora se kreću od 21°C na sjeveru (Krk, Malinska) do 25°C na jugu (Dubrovnik).

 

Maksimalne temperature zraka 15.9.2015. (www.pljusak.com)

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned