Tuesday, Jun. 22, 2021

Spektakularni “undulatus asperatus” oblaci najavili ciklonu Rea (FOTO)

Autor:

|

04.03.2015

|

Kategorije:

Spektakularni “undulatus asperatus” oblaci najavili ciklonu Rea (FOTO)

Za razliku od sunčanog utorka, srijeda nam je donijela tmurno nebo i do umjereno jugo na Jadranu. Tlak zraka počinje padati, vlaga rasti, a prve kapi kiše u popodnevnim satima samo su nagovještaj skore jake promjene vremena koju nam donosi ciklona Rea. Nema sumnje, spomenuta ciklona bit će jedna od najjačih u djelovima zemlje u aktualnoj godini, prvenstveno zbog snažne bure koju donosi. Tijekom srijede crvenim se, najvišim stupnjem upozorenja u unutar sustava MeteoAlarm, oglasio Državni hidrometeorološki zavod. Crveno se upozorenje odnosi na buru koja će podno Velebita imati udare preko 200 km/h, a udari čak drugdje uz obalu mogu mjestimice prelaziti orkanskih 150 km/h.

Nadolazeću ciklonu Rea u srijedu su najavili spektakularni oblaci koji se u stručnoj literaturi nazivaju “undulatus asperatus” (grubi valovi). Najljepši primjerci snimljeni su na splitskom području sredinom dana.

Prekrasni undulatus asperatus oblaci izgledaju kao uznemireno more na nebu, očaravajući prizor koji se rijetko viđa i o kojem se još uvijek malo zna.

Osnivač Cloud Appreciation Society-ja, Gavin Pretor Pinney, osoba je odgovorna za skretanje pažnje Kraljevskom meteorološkom društvu na ovu neobičnu formaciju oblaka, kojem je i predložio da bi se isti mogli svrstati u potpuno novu kategoriju.

Nakon toga, Gavin je prezentirao podatke UN-ovoj Svjetskoj meteorološkoj organizaciji u Genevi koja još uvijek nije odlučila treba li ažurirati svoj Međunarodni Atlas Oblaka koji je posljednji put mijenjan prije 50-ak godina. Undulatus asperatus oblaci svakako zaslužuju pažnju, a znanstvenici proučavaju njihovo formiranje i utjecaj na klimu. Iz Svjetske meteorološke organizacije poručuju da je vrlo moguće da će ovi oblaci službeno postati najmlađi klasificirani oblaci do 2015. godine.

Odluka se očekuje u studenom ove godine!

a01

a02

a03

a04

a05

d01

d02

d03

d04

d05

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Rade Popadić