Thursday, Jul. 9, 2020

Split, Senj: Novi temperaturni rekordi za kolovoz; Splitu za „dlaku“ izmaknuo apsolutni temperaturni rekord

Autor:

|

13.08.2015

|

Kategorije:

Split, Senj: Novi temperaturni rekordi za kolovoz; Splitu za „dlaku“ izmaknuo apsolutni temperaturni rekord

Kolovoški val vrućina danas je donio i nove temperaturne rekorde. U Splitu (Marjan)  se danas maksimalna temperatura zraka popela do 38.5°C. To je bilo dovoljno za novi temperaturni rekord za mjesec kolovoz. Stari rekord je iznosio 38.1°C od 8. kolovoza 1971. godine.   Do izjednačavanja apsolutnog temperaturnog rekorda u Splitu je danas nedostajalo samo 0.1°C. Tako rekord i dalje ostaje 38.6°C koliko je izmjereno prije 65 godina, odnosno 5. srpnja 1950 godine.

Novi temperaturni rekord za kolovoz danas je postavljen i u Senju. Izmjerena je maksimalna temperatura od 38.6°C, što je za 0.1°C više od starog rekorda (38.5°C od 4. kolovoza 2013. godine). Podsjetimo da je u Senju ove godine (22. srpnja) postavljen novi apsolutni temperaturni rekord (39.7°C).

Temperaturnom rekordu u Senju je prethodila vruća noć. Naime temperatura se u noći od srijede na četvrtak nije spuštala ispod 30.2°C. Bila je to već druga ovogodišnja vruća noć u Senju. Prva je bila u noći uoči srpanjskog apsolutnog temperaturnog rekorda. Tada je izmjerena minimalna temperatura od 30.8°C.

I Split je imao gotovo vruću noć. Minimalna temperatura se prošle noći nije spuštala ispod 29.6°C, što je dosad najviša minimalna temperatura izmjerena u Splitu ove godine. Zabilježimo i da je u Splitu današnji dan već 44-ti uzastopni vrući dan. Tako do izjednačavanja rekordnog niza od 47 takvih dana nedostaju još samo tri dana i vrlo je izvjesno da će se to dogoditi u nedjelju.

Prema večerašnjim podacima DHMZ-a najviša temperatura od 38.7°C je danas izmjerena na aerodromu Osijek (Klisa). I u Kninu je temperatura danas dosegnula (zaokruženih) 39°C.

Brojna su mjesta danas dosegnula (zaokruženih) 38°C. Maksimalna temperatura je imala tu vrijednost u Rabu, Split aerodromu, Rijeci i Slavonskom Brodu. Još je nekoliko postaja imalo tu vrijednost temperature u današnjim satnim mjerenjima: Mljet (12 sati), Beli Manastir, Metković i Opatija (14 sati).

U  gotovo svim mjestima danas je maksimalna dnevna temperatura prešla vrlo vrućih 35°C. I u Pargu (Čabar) danas je maksimalna dnevna temperatura prešla 30°C (izmjereno je 30.4°C). Na Puntijarci je izmjeren maksimum od 28.5°C, a na Zavižanu 25.2°C.

U petak 14. kolovoza je još jedna prilika za obaranje ili popravljane temperaturnih rekorda, prije toliko čekanog osvježenja koje počinje za vikend.

Naslovna slika: Maksimalna temperatura zraka 13.8.2015. (www.pljusak.com)

 

Najviše dnevne temperature zraka 13.8.2015. (DHMZ)
slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned