Thursday, Jul. 2, 2020

Sredina kolovoza donijela izraženu promjenu vremena

Autor:

|

14.08.2018

|

Kategorije:

Sredina kolovoza donijela izraženu promjenu vremena

Ove su se godine meteorološke prilike sredinom kolovoza uskladile s pučkom meteorologijom. Naime, u pučkoj meteorologiji blagdan Velike Gospe uzima se za prekretnicu ljeta. Obično se sredinom kolovoza u našim krajevima dogodi izražen prodor oceanskog zraka koji ‘otpuše’ ono pravo ljeto. Iako i iza njega često bude vrućina, one u pravilu nisu ni tako dugotrajne ni intenzivne kao do tada.

Prve pred frontalne nestabilnosti su u noći na utorak 14. kolovoza najprije zahvatile dijelove sjevernog Jadrana. Uz intenzivnu grmljavinu obilnija kiša je u prvim satima utorka pala u sjevernoj polovici Istre i na širem riječkom području.

Po podacima DHMZ-a o količini oborine (do 8 sati ujutro) najviše kiše je izmjereno na meteorološkoj postaji Rijeka Kozala, 59 litara na kvadratni metar. Time je u manje u sat vremena u Rijeci palo više od polovice prosječne mjesečne količine kiše za kolovoz koja iznosi 97.6 litara. To je i prva kiša u Rijeci u ovogodišnjem kolovozu.

Ostale količine kiše su bile:  Kukuljanovo 49 Bakar i Delnice  28,  Crni Lug 13, Hrvatska Kostajnica 12, Pazin 12.4 mm..

U prijepodnevnim satima su nove nestabilnosti zahvatile dijelove sjevernog Jadrana, osobito istok Istre i Kvarner. Kod Lošinja se formirala i pijavica. Promjena se tijekom prijepodneva proširila i na sjevernu i srednju Dalmaciju.

Po podacima s mreže pljusak.com (do 13:30 sati) najviše kiše je palo u Brinju, 70.6 mm.  Na riječkom području je najviše palo u  Cerniku 49.6 mm.  U Istri je najviše kiše, 36.3 mm palo u Buzetu. U Dalmaciji je u Pirovcu palo 18.1 mm, a u Murteru i Žirju 14 mm.

U prijepodnevnim satima je jačih pljuskova bilo i u središnjim i zapadnim krajevima unutrašnjosti. U Lekeniku je palo 26.4 litara kiše.

Olujna noć nad Kvarnerom, 14.8.2018. – foto: Denis Flego

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned