Thursday, Jul. 2, 2020

I srijeda u znaku ciklone

Autor:

|

25.02.2015

|

Kategorije:

I srijeda u znaku ciklone

Sredozemna ciklona Petar drugi dan utječe na vrijeme u našim krajevima. Količina oborina je u zadnja 24 sata (do 19 sati) bila vrlo neujednačena. Po podacima DHMZ-a najviše je oborine palo na aerodromu Ćilipi 43 mm, zatim slijede Puntijarka 34, Zavižan 31, Ogulin i Slavonski Brod 29, Daruvar 21, Split Resnik 20… Na nekoliko pak postaja u zadnja 24 sata nije bilo oborina (Ploče, Pazin, Makarska, Rijeka).  Na jugu Jadrana je u rano poslijepodne  bilo i grmljavine.

Snijeg je padao samo u gorskim krajevima. Obilniji je bio u noći od utorka na srijedu. Tako je na Sljemenu tijekom protekle noći palo 22 cm novog snijega. U srijedu u 7 sati je izmjereno 67 cm snijega, a navečer  66 cm.  Novih 15 cm snijega je do jutra palo i u Delnicama, a izmjerena je visina od 42 cm.   Na Zavižanu je jutros  izmjerena visina od 150 cm snijega, a večeras 152 cm, što je zasad najviše u aktualnoj  sezoni 2014/2015. U Begovu Razdolju je jutros izmjereno 135 cm snijega, što je točno za pola metra više u odnosu na stanje u nedjelju ujutro, 22. veljače.

Između ciklone koja se zadržavala nad Tirenskim morem i snažne istočnoeuropske anticiklone vlada i velika razlika u tlaku pa je dan obilježila i jaka i olujna bura na Jadranu koja je podno Velebita imala i orkanske udare. I večeras su, po izvješću HAK-a,  zbog olujne bure za sav promet zatvorene: autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, i Paški most. Samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica-Delnice, i Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene.

U sjeverozapadnim krajevima ima i problema zbog poplava i klizišta. Iz DUSZ-a  danas obavještavaju da je zbog izlijevanja rijeke Bednje zatvorena je županijska cesta 2111 do izlaza na DC 24, kod Donje Poljane. Zbog klizišta između naselja Krušljevec i Svetog Ilije od 14 sati zatvorena je za promet pruga Novi Marof – Turčin.

Raspon najviši dnevnih temperatura je danas po podacima DHMZ-a iznosio i više od  20°C.  Na Zavižanu je izmjereno najviših -3°C, a na Hvaru 17.5°C.  U nizinama unutrašnjosti su najviše dnevne temperature imale vrijednosti od 6 do 9°C, a na Jadranu su one bile uglavnom dvoznamenkaste, od 11°C na sjeveru  do 16 ili 17°C na jugu.  U Senju je uz buru pak izmjereno tek najviših 8.4°C.

Naslovna fotografija: Zabijelili su se i viši dijelovi Ivanščice – foto: Domagoj Sever

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned