Sunday, Jul. 5, 2020

Stigao ožujak…

Autor:

|

01.03.2017

|

Kategorije:

Stigao ožujak…

Prijelaz iz klimatološke zime u proljeće, odnosno početak ožujka obilježilo je pravo „ožujsko“ vrijeme.  Bilo je obilne kiše, snijega, grmljavine, ponegdje i malo tuče, a dan je završio u znaku vedrine. Krajem zadnjeg dana veljače i tijekom prvog dana ožujka preko naših se krajeva premještala fronta koja je otpuhala travanjsku toplinu koja je obilježila kraj veljače. Već je  do jutarnjih sati pala obilnija kiša, osobito u Gorskom kotaru. Po podacima DHMZ-a do 7 sati ujutro u Crnom Lugu (NP Risnjak) izmjereno je čak 74 mm kiše, a u Delnicama 49 mm.

Kiša je padala i tijekom dana, a u gorskim krajevima je okrenula na  snijeg. Jugozapadni vjetar je u unutrašnjosti s prolaskom fronte zamijenio sjeverac, a na Jadranu bura. Na Jadranu je bilo i grmljavine, a bilo je dojava o kratkotrajnoj tuči (Rijeka, Pula, Kaštela).

Pokoja snježna pahulja je pala i u nizinama unutrašnjosti. Večeras u 19 sati na Zavižanu je izmjereno 78 cm snijega, što je 10 cm više od mjerenja 24 sata ranije.

Večerašnji podaci o količini oborine u zadnja 24 sata (do 19 sati) pokazuju da je u većem dijelu zemlje fronta donijela oborinu, ali vrlo nejednoliko raspoređenu. U Pargu Čabar je palo 34 mm (večeras je izmjereno 5 cm snježnog pokrivača). U Senju je palo 32 mm, a Malom Lošinju tek 5 mm.  Još neki podaci o oborini do 19 sati su:  Zavižan 30 mm, Ogulin 27, Daruvar 23, Gospić 21, Rijeka Omišalj 20, Karlovac 18, Puntijarka i Rijeka 17, Križevci, Sisak i Zagreb Pleso 16, Bilogora, Ploče i Varaždin 15, Knin i Zagreb Maksmir 14…

Prvi dan ožujka je donio, osobito u unutrašnjosti i znatno niže temperature zrake u odnosu na one izmjerene dan ranije.  U poslijepodnevnim satima su u unutrašnjosti najviše dnevne temperature uglavnom bile jednoznamenkaste, tek ponegdje su dosegnule 10°C. Tako je u Slavonskom Brodu, nakon jučerašnjih 21°C u 13 sati izmjereno samo 6°C, u Sisku tek 4°C (jučer 18°C).

S prolaskom fronte već je od sredine dana nastupilo brzo razvedravanje, najprije u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjeveru Jadrana, a do večeri se posvuda razvedrilo.

Snijeg u Tršću, 1.3.2017. – Foto: Diana Zbasnik

Zadar , 1.3.2017.  – Foto: Antonio Papić

Duga nad Malim Lošinjem, 1.3.2017. – foto: Martina Sokolić

Nebo iznad Makarske, slikano iz Brela, 1.3.2017. – foto: Nikola Ursić

Smiraj dana iz Rapca 1.3.2017. – foto: David Faraguna

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned