Saturday, Jul. 4, 2020

Stigla ciklona Talija: Obilne oborine i pad temperature zraka na zapadu zemlje (FOTO)

Autor:

|

10.09.2014

|

Kategorije:

Stigla ciklona Talija: Obilne oborine i pad temperature zraka na zapadu zemlje (FOTO)

Čak 34 litre kiše po kvadratnom metru palo je do 12 sati na Crometeo mjernoj postaji u zagrebačkom Zapruđu, a 29 litara u Voltinu. Šira zagrebačka okolica dobila je od 20 do 30 litra oborine, a slično je bilo u Istri koju do 12 sati predvodi Žminj s 29 litara. Oborina je općenito bilo zapadnije od linije Zadar-Sisak-Koprivnica, a drugdje je još bilo barem djelomično sunčano, osobito u južnoj Dalmaciji i istočnoj Slavoniji.

Najjače grmljavinsko nevrijeme tijekom jutra dogodilo se oko 11 sati u okolica otoka Lošinja, Silbe i Oliba, a sredinom dana se premjestilo nad Ist i Molat, uz postupno približavanje kopno na zadarsko području. Crometeo članovi dojavili su tuču na dijelovima Molata, a u kratko vrijeme palo je preko 30mm oborine.

Upravo su oblaci i kiša uvjetovali znatno svježije vrijeme na zapadu zemlje, gdje temperature mjestimice niti sredinom dana ne prelaze 20 Celzijevih stupnjeva, u odnosu na sunčaniji istok i jug zemlje gdje ponegdje živa u termometru popela do vrlo toplih 27°C. Najhladnije je u Gorskom kotaru. U 12 sati u Delnicama je izmjereno samo 15°C, u Mirkovici jesenskih 12°C.

Promjenu vremena donosi nam ciklona koju je Crometeo tim nazvao Talija. Frontalni sustav daleke ciklone nad sjevernom Europom dosegao je srednje Sredozemlje, a nad sjevernom Italijom formira se sekundarni ciklonalni centar. On će sljedeća 24 sata dodatno ojačati i sa svojim frontalnim sustavom ući u Jadran, odakle će pomalo atipičnom sjevernom putanjom poći nad kopno jugoistočne Europe u noći na petak. Tijekom petka nad Italijom će se stvoriti još jedan manji sekundarni ciklonalni centar koji će gotovo ponoviti putanju svoju prethodnice. Opisana sinoptička situacija znači da nas sljedećih dana čeka vrlo nestabilno vrijeme. Najviše kiše past će na Jadranu i krajevima uz njega, ponegdje u 3 dana može pasti preko ekstremnih 150 litara po kvadratnom metru. Očekivane velike količine oborina ponovno mogu donijeti bujice i poplave lokalnog karaktera, a zbog nestabilne atmosfere na Jadranu se osobito tijekom četvrtka ponegdje očekuje pojava tuče i pijavica.

Tek u dane vikenda ciklonalno polje nad našim područjem počet će se popunjavati, no zbog prisutnosti visinske ciklone i dalje će biti nestabilno, povremeno uz pljuskove.

DHMZ je u sustavu MeteoAlarm izdao crveni, najveći stupanj upozorenja za sjeverni Jadran i Liku za četvrtak, a odnosi sa na mogućnost vrlo obilnih oborina, ponegdje i 100 mm unutar 24 sata. Za ostatak zemlje vrijedi narančasti stupanj upozorenja, a samo za istok Slavonije nešto blaži, žuti.

Očekivana sinoptička situacija u noći na petak (MetOffice)
FSXX00 T 48

 

PROGNOZA ZA JADRAN

Već od jutra na sjevernom Jadranu bit će umjereno do znatno oblačno, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Mjestimice se očekuju izraženiji neverini s kojima će pasti preko 50 litara oborine po kvadratnom metru. Ujutro je ponegdje u Dalmaciji biti magle. Naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom u drugom dijelu dana proširit će se i na dio srednjeg Jadrana, a suho će se, uz dosta sunca, veći dio dana zadržati na južnom Jadranu. Posvuda će zapuhati slabo do umjereno jugo koje će ponegdje na moru popodne biti pojačano, a u Dalmaciji će značajnije početi jačati tek u noći na četvrtak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 14 do 18°C, uz obalu i na otocima od 18 do 22°C. Najviše dnevne temperature od 22 ponegdje u Istri do 28°C u Dalmaciji.

Četvrtak će u većini predjela biti pretežno oblačan uz čestu kišu, pljuskove i grmljavinu. Mjestimice će biti jakog grmljavinskog nevremena, osobito na srednjem Jadranu gdje tijekom dana ponegdje može pasti preko ekstremnih 100 litara oborine po kvadratnom metru. Ne isključuje se pojava tuče i pijavica na moru. U drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu djelomično smirivanje vremena. Na sjevernom Jadranu će zapuhati slaba do umjerena bura, podno Velebita i jaka. U Dalmaciji umjereno do jako jugo koje će na moru imati olujne udare. Jugo će navečer slabiti i u sjevernoj Dalmaciji prestati. Jutro na sjevernom Jadranu malo svježije, u Dalmaciji malo toplije. Najviše dnevne temperature zraka od 18 ponegdje u zaleđu Istre i Kvarnera do 26°C u južnoj Dalmaciji.

Petak će na cijelom Jadranu biti vrlo promjenjiv. Bit će umjereno do znatno oblačno uz povremena sunčanija razdoblja. Kiša, pljuskovi i grmljavina bit će česti, a ponegdje će biti i neverina praćenih tučom. Najobilnije oborine na sjevernom Jadranu navečer. Buru na sjevernom i jugo na južnom Jadranu prolazno će zamijeniti slab do umjeren jugozapadni vjetar, no navečer će u Dalmaciji ponovno jačati jugo, a na sjevernom Jadranu zapuhat će umjerena do jaka bura i tramontana. Jutro će posvuda biti malo svježije nego u četvrtak, a najviše dnevne temperature bez veće promjene.

PROGNOZA ZA UNUTRAŠNJOST

Tijekom srijede očekuje se nova promjena vremena koja donosi novu kišu i pljuskove s grmljavinom, već ujutro sa zapada, a kako dan odmiče tako će se kiša i pljuskovi s grmljavinom širiti prema istoku i na Liku. U početku toplo i sparno, ali kako promjena vremena napreduje kroz naše područje tako će doći do pada temperature i okretanja vjetra na sjeverne smjerove. Popodnevna temperatura od 18°C u zapadnim i gorskim krajevima pa do 25 Celzijevih stupnjeva ponegdje na istoku.

Četvrtak bi mogao biti najhladniji i najkišniji dan u ovom tjednu. Dosta oblaka, a povremeno će biti kiše ili lokalnih pljuskova s grmljavinom. U Gorskom kotaru, Lici i središnjoj Hrvatskoj moguća je obilna kiša, mjestimice i preko 50 litara po kvadratnom metru. Mogući su problemi s poplavama, osobito u sjeverozapadnim i središnjim krajevima. U Slavoniji će oborina biti manje. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar, u Lici i Slavoniji još uvijek južni smjerovi. Temperatura zraka uz takvo promjenjivo vrijeme vjerojatno cijeli dan neće prijeći 20 Celzijevih stupnjeva, osim u istočnoj Slavoniji gdje će biti toplije.

I u petak puno oblaka, povremeno s kišom ili pljuskovima. I dalje je mjestimice moguća obilna kiša uz probleme s poplavama. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Temperatura zraka bez veće promjene ili samo malo viša nego u četvrtak.

Temperature zraka u 12 sati (www.pljusak.com)

Clipboard01

Oborine do 12 sati (www.pljusak.com)
Clipboard02

Satelitska snimka, oborine i munje u 12 sati (WeatherMaps / Eumetsat)Clipboard03

Izboji munja na moru pred Zadrom srednom dana (Lightningmaps.org / Blitzortung)Clipboard04

Dolazak olujnog sustava nad Mali Lošinj. Foto: Vilson Berisha
a03

a4

a5

Jutarnji pljusak u Zadru. Foto: Roberto Lerga
a1

a2

Kiša na zadarskom području. Foto: Jure Mišković / CROPIXkisa zadar2 100914

kisa zadar3 100914 (1)

kisa zadar4 100914

kisa zadar5 100914

kisa zadar6 100914

kisa zadar7 100914

kisa zadar8 100914

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić