Thursday, Jul. 2, 2020

Stigla fronta: U Krapini do jutra palo 109 mm; Nevrijeme u Karlovcu

Autor:

|

14.08.2014

|

Kategorije:

Stigla  fronta: U Krapini do jutra palo 109 mm; Nevrijeme  u Karlovcu

Frontalni poremećaj vezan uz ciklonu koju smo nazvali Nestor oko ponoći se približio najzapadnijim krajevima unutrašnjosti. Fronta je sporo pokretna i bogata vlagom, tako da su već do jutra u mnogim krajevima izmjerene vrlo velike količine kiše uz čestu i jaku grmljavinu. Izraženija oborinska pruga se protezala od Istre, preko Kvarnera, Gorskog kotara do središnjih i sjeverozapadnih krajeva unutrašnjosti.

Od podataka o oborini izdvajamo da je DHMZ postaji u Krapini, samo jutros do 8 sati palo esktremnih 109 mm kiše. To je od dostupnih podataka sa Ogimeta i najveća količina kiše u zadnja 24 sata u Europi. U Varaždinu je do 8 sati palo 49.8 mm kiše, što je više od polovice mjesečnog prosjeka za kolovoz (90.2 mm).

Po podacima sa mreže pljusak.com  najviše kiše (do 11.30 sati) je palo u sjeverozapadnim i središnjim krajevima  unutrašnjosti. Već je na većini postaja palo preko 30 mm, a zasad su najveće količine: Črešnjevo 81 mm, Trnovec Bartolovečki 71 mm, Mala Subotica 63 mm, Čakovec 60 mm, Tuhelj 59 mm…Kiša i dalje pada, a već ima dojava o poplavama na području Bednje.

U Gorskom kotaru je u Velikoj lešnici palo 69 mm kiše. Velika količina kiše je pala i na Kvarneru, Na postaji Krk Njivice je do 11.30 palo 57 mm, u Baškoj 56 mm.

Oko 6 sati je jako grmljavinsko nevrijeme zahvatilo područje Karlovca. Nevrijeme je bilo  praćeno s tučom promjera od dva do 5 centimetara i udarima vjetra od 60 kilometara na sat. Kaportal javlja da je srušen veliki broj drveća, tako da su sve raspoložive ekipe na terenu.  Na DHMZ postaji u Karlovcu je do 8 sati izmjereno 27 mm kiše. Na postaji Mala Švarča je do podneva već palo 51 mm kiše. Kiša je nastavila padati i tijekom prijepodneva tako da su dijelovi grada opet poplavljeni, javlja kaportal.

U zapadnim je krajevima unutrašnjosti osjetno osvježilo, pa prijepodne protječe uz velike temperaturne razlike u zemlji.  Primjerice,  u 11 sati u Krapini, Čakovcu, Varaždinu samo 14˘C, a u Kninu čak 31°C.

Na sjeverozapadu unutrašnjosti se oko podneva mjere temperature od 14 do 16°C, dok se na istoku Slavonije još mjeri do 25°C. Na Jadranu se temperature sredinom dana kreću od 20°C na sjeveru do 30°C na jugu.

Radarska animacija oborina od 2.50 do 4.20 (izvor: ARSO)

slika

Satelitska snimka naoblake od 7 sati

slika

Superćeija kod Karlovca u 7:30 sati- radarski prikaz DHMZ

slika

Tuča u Karlovcu – video Igor Mamula

Nevrijeme u Karlovcu – foto: kaportal

Jutro nad Rijekom, 14.08.2014, Foto: Nenad Šućurović

Dolazak Nestora nad Viroviticu, 14.8.2014. Foto: Matija Rođak

Fotografija: Dolazak Nestora nad Viroviticu, 14.8.2014. Foto: Matija Rođak

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned