Sunday, Jul. 5, 2020

Stigla nova ciklona: Nevrijeme na jugu Dalmacije, večer munja na Jadranu

Autor:

|

09.06.2016

|

Kategorije:

Stigla nova ciklona: Nevrijeme na jugu Dalmacije, večer munja na Jadranu

S četvrtkom je završen niz od nekoliko stabilnih dana ovog lipnja. Nova ciklona počela se tijekom dana formirati nad područjem Italije, a tijekom dana sve je izraženije djelovala na vrijeme na našem području. Već ujutro kišni oblaci, a ponegdje i pljuskovi s grmljavinom, zahvatilo su dijelove sjevernog Jadrana, a potom i Gorskog kotara. Popodne je pljuskova bilo i u Lici i samo ponegdje u unutrašnjosti zemlje. Prema kraju dana sve je oblačnije bivalo u Dalmaciji, gdje su se grmljavinski oblaci stvorili prvo nad Zagorom srednje Dalmacije, a nakon toga i nad morem južne Dalmacije. Tijekom večeri u srednjoj i južnoj Dalmaciji mjestimice je bilo i izraženijih neverine s tučom.

Prema podacima DHMZ-a, najtoplije je tijekom četvrtka bilo u Splitu. Tamo je najviša dnevna temperatura zraka iznosila 28,3°C. 27°C je izmjereno u Senju, Makarskoj, Osijeku, Pločama, Daruvaru i Hvaru. Drugdje je većinom bilo od 21 do 26°C. U oblačnom Pargu danas temperatura nije prelazila 16°C, a na Zavižanu 12 Celzijevih stupnjeva.

Temperature mora su na cijelom Jadranu bile od 21 do 23 stupnja.

Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, najviše kiše tijekom četvrtka (unutar 24 sata) palo je u Gružu (Dubrovnik), 44 litre po kvadratnom metru. To ne čudi s obzirom da je jug Dalmacije navečer zahvatilo i jače grmljavinsko nevrijeme. 34 litre pale su na Platku, 26 u Cerniku, a slijede Oštarije 24, Buzet 21, Ogulin 17, Livade i Fažana 16, Hreljin 14, Šibenik (Šubićevac) 12 itd.

U priloženoj galeriji pogledajte munje koje su u četvrtak navečer parale nebo nad Dalmacijom, a snimili su ih članovi Crometeo tima a sjajan timelapse dolaska neverina nad Split i Kaštela sninio je Mijo Jaredić.

Timelapse navremena nad Kaštelima i Splitom. Video: Mijo Jaredić

Munje tijekom četvrtka (Blitzortung)

Shelf cloud nad Pagom, foto: Danijel Palčić


Neverin nad Mosorom, s Kamena, foto. Zvonimir Terze
Munje iznad otoka Lopuda, 9.6.2016.
Foto: Vedran Fabijan Faber


Omiške munje, foto: Danica Buškain
Nevrijeme nad kopnom snimljeno s Brača, foto: Pero Antunović


Munje iz Stobreča, foto: Marijan Jurčević


Plaža Lopud, foto: Daniel Pavlinović

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić