Wednesday, Jun. 3, 2020

Stigla zima: Obilna kiša, snijeg, bura, jugo

Autor:

|

21.11.2015

|

Kategorije:

Stigla zima:  Obilna kiša, snijeg, bura, jugo

Nakon dužeg stabilnog, suhog i iznadprosječno toplog vremena nastupila je izražena promjena vremena.  Sa sjeverozapada Europe se spustio frontalni poremećaj iz kojeg pritječe osjetno hladniji zrak, a nad sjevernom Italijom se produbljuje ciklona koju smo nazvali Oto. Ispred fronte je u  noći od petka na subotu puhao jak i olujan jugozapadni vjetar. Obilnija kiša je pala u dijelu Gorskog kotara. Najviše, čak 60 litara je izmjereno u Crnom  Lugu.

Jutro je donijelo visoke  minimalne temperature zraka, a  u zapadnim i sjevernim krajevima unutrašnjosti te na sjeveru Jadrana to su ujedno i najviše dnevne temperature zraka. Tako je u Karlovcu jutros u 7 sati izmjerena temperatura od 17°C (najviša je iznosila 17.8°C). Na velebitskom Zavižanu je u 7 sati izmjereno 5°C.

Već prijepodne je uz okretanje vjetra na sjeverne smjerove na sjeverozapadu  unutrašnjosti počeo pad temperature, pa je kiša, u gorju  ubrzo prešla u snijeg. Sredinom dana snijeg je počeo padati i u Gorskom kotaru,  poslijepodne i navečer  se proširio i na Liku, a zabijelio je i šire karlovačko područje. U Karlovcu je  u 13 sati temperatura već pala na samo 1°C uz snijeg. Snježnih pahulja je bilo i na širem zagrebačkom području.

Po podacima DHMZ-a  o visini snijega (do 19 sati)  najviše snijega je izmjereno u Pargu kraj Čabra, 33 cm. Na Zavižanu su izmjerena 32 cm snijega, Sljemenu 22 cm, Ogulinu 19 cm, Gospiću 11 cm, a u Karlovcu 8 cm.

Po podacima DHMZ-a  o oborini do 19 sati najviše kiše je palo u Senju, čak 110.5 litara kiše.  Na senjskoj postaji mreže pljusak.com je danas do 20 sati izmjereno čak 130 litara kiše na kvadratni metar (počela je padati oko 11.30 sati). Za usporedbu mjesečni prosjek za cijeli studeni  u Senju je 165.3 litre kiše (najkišovitiji mjesec u godini).

Na Zavižanu je do 19 sati izmjereno 69 litara oborine, u Karlovcu 56, Gospiću i Rabu 53,  Ogulinu i Rabu 52, Puntijarci  49, Zadru (Puntamika)  47,  Zemuniku  46, Zagrebu (Pleso) 40,  Bjelovaru, Kninu i Malom Lošinju 37, Pargu i Zagrebu (Grič) 36,  Križevcima, Sisku i Varaždinu 35, Bilogori 34, Krapini i Zagrebu  Maksimir 32… U Slavoniji je do 19 sati palo od 19 litara (Gradište) do 29 litara (Slavonski Brod). Najmanje je kiše do 19 sati bilo na jugu Jadrana (Dubrovnik 2 litre).

Uz sjeverni vjetar  u unutrašnjosti na sjevernom i srednjem Jadranu je zapuhala jaka, a podno Velebita i olujna bura.  U većem dijelu Dalmacije i dalje puše jugo. Zbog jakog  vjetra je poslijepodne za sav promet zatvorena dionica Jadranske magistrale između Senja i Svete Marije Magdalene.  Zimski uvjeti  vladaju na cestama u Gorskom kotaru i Lici.

Zahlađenje do večernjih sati nije  još zahvatilo samo područje  Jadrana južnije od Splita.  Tako je u 20 sati u Šibeniku izmjerena temperatura od 7°C, u Splitu 12°C, Makarskoj 17°C, a u Dubrovniku čak 19°C.

 Ogulin, 21.11.2015. – foto: Tomislav Radić

 

Gospić – foto:  Tomislav Živković

 

Jastrebarsko – foto: Denis Fazlić

 

Bosanski Petrovac – foto: Pulsar/Crometeo forum

slika

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned