Monday, Jul. 13, 2020

Stiglo i vruće ljeto

Autor:

|

09.06.2019

|

Kategorije:

Stiglo i vruće ljeto

Nakon što se  nestabilno i vrlo promjenjivo svibanjsko vrijeme nastavilo i u prvih nekoliko dana klimatološkog ljeta, kraj prve lipanjske dekade donio je nagli dolazak vrućeg ljeta. Prvog lipanjskog vikenda  u mnogim je  mjestima, i na kopnu i na moru prvi puta ove godine zabilježen vrući dan (najviša dnevna temperatura je dosegnula ili prešla 30°C).

I dok je u četvrtak 6. i petak 7. lipnja tih trideset stupnjeva dosegnuto tek  ponegdje u Slavoniji, subota i nedjelja su uz obilje sunčanog vremena bili pravi vrući ljetni dani.  U subotu je najtopliji bio Metković s 34°C, a na kopnu Zagreb Grič s 32.4°C. I u Kninu, Sisku, Daruvaru, Slavonskom Brodu i Karlovcu su u suboti izmjerena 32°C. Na Jadranu je vrući dan u subotu zabilježen u Pločama (32°C), u Komiži, Splitu i Makarskoj (31°C). U nedjelju  je  vrući dan zabilježen duž cijele obale, a u Šibeniku je dan bio i vrlo vruć s najvišom dnevnom temperaturom od 35.2°C.  Na splitskom aerodromu je u nedjelju najviša dnevna temperatura porasla do 34.6°C. Toplo je i u višem gorju. Na Zavižanu je u nedjelju izmjerena najviša dnevna temperatura od 22.6°C. Apsolutni lipanjski maksimum na Zavićanu iznosi 24.4°C (24. lipnja 2008) godine.

Na Jadranu se bilježe i tople noći (minimalna temperatura iznad 20°C9.  U noći od subote na nedjelju u Splitu se temperatura nije spuštala ispod 23.6°C.

Grije su i more pa su u nedjelju izmjerene temperature mora od 21 do 23°C.

Maksimalne dnevne temperature, 9.6.2019.  www.pljusak.com

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned