Tuesday, Jul. 14, 2020

Stiglo ljeto: Vrućine i nevremena

Autor:

|

04.06.2015

|

Kategorije:

Stiglo ljeto: Vrućine i nevremena

Početak lipnja ove godine nam, uz klimatološki početak ljeta donosi i prave ljetne vrućine.  Na  većem dijelu Jadrana se ni najniža temperatura tijekom protekle noći i jutra nije spuštala ispod 20°C. U Splitu (meteorološka postaja Marjan) je minimalna temperatura  iznosila čak 24.2°C. U unutrašnjosti je noć bila najtoplija u  središtu Zagreba. Na postaji Grič se temperatura nije spuštala ispod 19.8°C. Na postaji u Maksimiru je izmjereno najnižih 16.8°C.  U Gospiću je izmjerena minimalna temperatura od 10.2°C, a niža od 15°C  je bila samo na još nekoliko postaja u gorju i unutrašnjosti Istre.

Danju  je uz dosta sunčanog vremena, osobito na moru temperatura brzo rasla. Gotovo posvuda su izmjerene najviše dnevne vrijednosti iznad 30°C. Po podacima DHMZ-a najtoplije je bilo u Rabu sa 34.2°C. Slijede Senj 33.9°C, Rijeka 33.6°C, Pula i Zadar aerodrom 33.3°C. U unutrašnjosti su najviše dnevne temperature najčešće imale vrijednosti od 30 ili 31°C, tek rijetko 29°C.  Vrlo toplo je bilo i u  višem gorju. U Pargu je temperatura porasla do 27°C. Iznad 20°C je izmjereno i na Zavižanu gdje se temperatura popela do 21.2°C. Za usporedbu lipanjski apsolutni rekord na Zavižanu je 24.4°C (24. lipnja 2008. godine).

Brzo rastu i temperature mora.  Na  većini mjernih postaja DHMZ-a  je izmjerena temperatura mora od 21 do 23°C, kod Dubrovnika 24°C, a kod Crikvenice je u 17 sati popodne izmjereno i 25°C.

Ipak, četvrtak je donio i lokalne nestabilnosti kojih je najviše bilo poslijepodne u Slavoniji. Portal 034portal.hr  javlja da je snažno i kratko nevrijeme oko 17 sati pogodilo Požeštinu, a najviše je posljedica ostavilo na zapadnom dijelu Požege i istočnom dijelu općine Brestovac. U Brestovcu se izlio potok na poljoprivredne površine i blizu kuća, a grom je pogodio i iščupao stablo. U Novom Selu pokraj Požege voda je presjekla naselje na dva dijela. Bilo je i više intervencija vatrogasnih službi, a nevrijeme nije dugo trajalo pa nije uspjelo prouzročiti veću štetu.

Prema podacima sa automatskih meteoroloških postaja sa područja Požege najviše kiše, čak 28 litara po kvadratnome  metru je palo u Babinom Viru. Temperatura se za vrijeme pljuska, od 15 do 16 sati snizila za deset stupnjeva. Na postaji Tekija je izmjerena 21.8 litara, a u ulici S. Radića 10.8 litara.  Kiše i pljuskova  s grmljavinom je bilo i drugdje u Slavoniji, a meteorološke postaje su izmjerile od 1 do 6 litara kiše. Kratkotrajnih pljuskova je poslijepodne bilo i na sjeveru i zapadu Istre, te ponegdje u Lici.

Radarski prikaz oborina (DHMZ) od 14 do 17 sati)

slika

Poplava u Brestovcu (034portal.hr)

Večerašnji cb između Bosanskog Petrovca i Drvara, snimljen iz Zagreba – foto:  Roland Bilobrk

slika

Pogled prema Slavoniji iz Podravine!  – foto: Mirko Hanžeković

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned