Tuesday, Jun. 2, 2020

Stiglo zatopljenje..u Sisku 16°C

Autor:

|

07.03.2018

|

Kategorije:

Stiglo zatopljenje..u Sisku 16°C

Promjenjivo i nestabilno vrijeme nastavlja se i u prvom ožujskom tjednu. Nakon kratkotrajne stabilizacije vremena u nedjelju 4. ožujka, od  početka novog tjedna na vrijeme utječe prostrano ciklonalno polje.

Još je u ponedjeljak u kopnenim krajevima bila česta kiša koja se smrzava u dodiru s hladnim tlom, a nerijetko je padao je i snijeg, osobito u središnjim i sjeverozapadnim krajevima te u gorju. Tako je u utorak ujutro u Delnicama, nakon 20 cm novog snijega bilo izmjereno 168 cm snježnog pokrivača (dan ranije ga je bilo 153 cm).  Uz porast temperature počelo je i topljenje i smanjivanje snježnog pokrivača pa je u srijedu ujutro visina snježnog pokrivača u Delnicama iznosila 147 cm. Troznamenkaste visine su još u srijedu ujutro bile izmjerene u Crnom Lugu (115 cm), na Plitvičkim jezerima (105 cm), Puntijarci (130 cm), te na Zavižanu gdje je izmjereno 239 cm.  Tijekom dana je uz izraženo zatopljenje i mjestimičnu kišu nastavljeno topljenje snijega. Tako je na Sljemenu u 19 sati izmjereno 109 cm snijega. Ipak, na velebitskom Zavižanu ga večeras ima 2 cm više u odnosu na jutarnje mjerenje, 241 cm.  Najviša dnevna temperatura na Zavižanu danas i jućer je dosegnula točno 0.0°C.

U utorak je obilnija kiša pala u dijelu Dalmacije. Tako je (podaci DHMZ-a o oborini u zadnja 24 sata u srijedu u 7 sati ujutro) u Metkoviću palo 33 mm kiše,  Pločama 31.5 mm,  Zadru 29.7 mm, Zadar aerodromu 29 mm,   NP Mljet 29.2 mm,  Split aerodromu 26.7 mm,  Kninu 25.5 mm…

Zbog niskog tlaka i sekundarnog ciklonalnog centra nad Jadranom diljem Dalmacije je u utorak navečer bilo ciklonalne plime.  More je tako poplavilo niže dijelove obale. Uobičajeno najveća plima zabilježena je u Starom Gradu u Hvaru, gdje se more izlilo 15-ak centimetara iznad rive.

Problema s plimom bilo je i u Trogiru. Pod morem se prolazno našla čiovska strana grada, a intervenirao je DVD Trogir. Plima je zabilježena diljem obale, more se prelijevalo na splitskom području, Podstrani, Omišu..

Promjenjivo vrijeme se nastavilo i tijekom srijede. Uz česta  sunčana razdoblja, osobito na Jadranu je bilo i kiše,  te pljuskova s grmljavinom.  Najviše dnevne temperature su posvuda, osim u višem gorju bile dvoznamkaste i kretale su se od 10°C u Rijeci do proljetnih 18°C u Makarskoj. U kopnenim krajevima je najtopliji bio Sisak s najvišom dnevnom temperaturom od 16.1°C. Od jutarnjih 13 cm snijega na meteorološkoj postaji Sisak do večeri je „preživjelo“ još 7 cm.

Sektor za hidrologiju DHMZ-a je objavio posebno priopćenje vezano uz intenzivniji proces topljenja snijega i očekivani porast vodostaja.

Naslovna slika: prve proljetne munje ispred Biograda i Pakoštana, slikano iz Draga! 🙂
07.03.2018.  Foto: Šime Barešić / Otrow Photography

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned