Thursday, Jul. 2, 2020

Stiže ciklona Franciska, a s njom lokalno izraženo nevrijeme i pad temperature zraka

Autor:

|

03.09.2015

|

Kategorije:

Stiže ciklona Franciska, a s njom lokalno izraženo nevrijeme i pad temperature zraka

Završava poduže razdoblje dominacije stabilne ljetne anticiklona nad našim dijelom Europe. Iako tlak zraka posvuda u zemlji pada i posvuda je blago snižen, promjena vremena još nije nastupila.

Zanimljivo se prisjetiti da je 15. kolovoza ove godine u Hrvatskoj počela jaka promjena vremena koja je donijela mjestimice obilnu kišu, a prekinula je izraženo razdoblje natprosječna topline. Kada se činilo da ljetu povratka nema, temperature zraka ponovno su se vinule u visine, pa su u dijelu zemlje posljednjih sedam dana prelazile i vrlo vrućih 35°C.

Narančasti stupanj upozorenja za petak na sjevernom Jadranu

Današnjim danom sinoptička situacija nad Europom počela se bitno mijenjati. Centar snažne ciklone nalazi se nad Sjevernim morem, a izduženi frontalni sustav proteže se od Rusije do Portugala. Zbog toga je tijekom četvrtka jugoistočna Europa bila najsunčaniji dio staroga kontinenta, a drugdje je bilo znatno promjenjivije. Fronta je alpskom području i zapadnom Sredozemlju donijela prve značajnije nestabilnosti, a one će postati znatno izraženije kada se tijekom petka nad sjevernom Italijom formira sekundarna ciklona. Vrijeme će se zbog toga već u petak na zapadu zemlje početi mijenjati, a DHMZ je u sustavu Metealarm za petak za sjeverni Jadran izdao narančasti, drugi najviši stupanj upozorenja na opasne meteorološke pojave, korektno na mogućnost jačeg grmljavinskog nevremena. Ciklona će se u subotu, ulaskom u Jadran, dodatno produbiti i zajedno s frontalnim sustavom brzo odmicati dalje na istok kontinenta. Ne čudi stiga da će subota na našem području biti najnestabilniji dan tjedna. Radi se o cikloni koju je Crometeo tim nazvao Franciska. Već u nedjelju ojačat će greben zapadnoeuropske anticiklone, pa će se vrijeme stabilizirati u cijeloj zemlji, ali će promjena vremena otpuhati ljetne vrućine s našega područja.

Iako nam slijedi promjena vremena, i iako će se nakon nje temperature zraka umjereno pasti, sezona kupanja će se nastaviti i nakon ciklone. More je i dalje posvuda na Jadranu vrlo toplo, a površinske temperature su mu u četvrtak bile od 25 do čak 28°C, koliko je popodne izmjereno u Dubrovniku. Iako će nakon promjene more biti nešto svježije, ono će i dalje biti i više nego dovoljno toplo za nastavak sezone kupanja.

Oceanski zrak dopire do zapada zemlje

Znatno svježija zračna masa oceanskog podrijetla veće je donijela ranojesenske temperature zraka i vremenske prilike sjeverozapadnoj, sjevernoj i dijelu središnje Europe, a prvi “tragovi” promjene zračne mase moglo se primijetiti i na našem području. Dok je krajnji zapad zemlje, većinom uz granicu sa Slovenijom tijekom četvrtka imao temperature zraka oko 25°C, u dijelovima istočne Slavonije i Dalmacije temperature su prelazile 30°C, a najtoplije je bilo u dolini Neretve s temperaturama do 33°C. Još toplije je bilo u zemljama istočnije od nas, na istoku Srbije, u Bugarskoj i Makedoniji temperature su rasle do 37°C.

Prognoza za Jadran

Petak će na Jadranu biti djelomično sunčan s promjenjivom naoblakom. Povremeno može biti slabe kiše ili pljuskova s grmljavinom. Na jugu Dalmacije bi se moglo zadržati suho cijeloga dana. Kasno navečer posvuda oblačnije, a izraženiji pljuskovi mogući su na sjevernom Jadranu. Puhat će slabo do umjereno jugo koja će krajem dana i navečer na moru biti pojačano s jakim i vrlo jakim udarima, navečer će jugo na moru sjevernog Jadrana okretati na umjeren i pojačan lebić. Minimalne jutarnje temperature zraka od 14 do 19°C u zaobalju, od 19 do 24°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature većinom od 26 do 32°C.

U subotu na sjevernom Jadranu pretežno oblačno, a u Dalmaciji promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Na sjevernom Jadranu kiša će biti česta, ponegdje se očekuju jači grmljavinski pljuskovi, a lokalno tijekom dana može pasti preko 50 litara kiše po kvadratnom metru. U zaleđu Kvarnera i na velebitskom području ne isključuje se mogućnost da lokalno padne preko 100 litara kiše po kvadratnom metru. U Dalmaciji se više oborina očekuje u sjevernoj, a najmanje u dijelu srednje i južnoj Dalmaciji, gdje oborine ponegdje mogu biti tek simbolične. Ipak, i u Dalmaciji se mjestimice ne isključuje mogućnost lokalno jakog grmljavinskog nevremena, pa ni pojave pijavica na moru. Veći dio dana puhat će umjereno i pojačano jugo i lebić. Lebić na moru povremeno može imati olujne udare, što će značajno povećati valovitost mora. Navečer će vjetar prvo na moru okretati na pulenat, zatim i na umjerenu do pojačanu tramontanu, postupno će se širiti noću i na obalu, ali će vjetar biti znatno slabiji nego na otvorenom moru. Na sjevernom Jadranu, osobito podno Velebita okretat će na buru. Jutro će biti još relativno toplo. Najviše dnevne temperature u padu u odnosu na petak, najviše na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, i bit će od 23°C ponegdje na Kvarneru do 31°C u dolini Neretve.

Pretežno sunčano i suho bit će u nedjelju. U početku će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita i jaka, danju će prestati i okretati na slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, navečer ponovno na buru. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 12 do 16°C, uz obalu i na otocima od 17 do 21°C. Najviše dnevne temperature većinom od 23 do 28°C.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, u nadolazećem tjednu prevladavat će stabilno i pretežno sunčano vrijeme. Ljetne vrućine neće se ponoviti jer će najviše dnevne temperature biti ugodne, većinom od 23 do 28°C. Da nam stiže kalendarska jesen najbolje ćemo osjetiti na noćnim temperaturama koje će se i na dijelu obale približiti svježih 15°C, a u kotlinama Istre i Zagore minimalne temperature zraka bit će jednoznamenkaste!

UNUTRAŠNJOST:

Promjenjivo i nestabilno vrijeme trebalo bi nas pratiti u petak. Izmjenjivat će se oblaci i sunce, a mjestimice može biti kiše ili pljuska s grmljavinom, češće u Gorskom kotaru, Lici i na sjeverozapadu. Čini se da količina i trajanje oborina još uvijek neće biti intenzivni. Vjetar će okrenuti na sjeverne smjerove pa će malo osvježiti. Jutarnja temperatura zraka oko 17, a najviša dnevna između 21 i 25 Celzijevih stupnjeva, na istoku i viša.

Za vikend svježije i oblačnije. Pri tome se čini da će najviše oblaka, kiše i svježine biti tijekom subote. Mjestimice je moguća obilnija kiša, osobito u Gorskom kotaru, Lici i središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. U skladu s kišnijim vremenom prema kraju tjedna vjerojatno će tako i temperatura biti sve niža. Možda čak u subotu uopće nećemo prijeći temperaturu od 20 Celzijevih stupnjeva, eventualno na istoku malo viša. U nedjelju poslijepodne je već moguće postupno razvedravanje sa zapada. Malo kiše možda bude još ujutro i prijepodne, a poslijepodne bi trebalo biti više suhog vremena, možda uz malo sunca. Temperatura zraka ostaje relativno niska i čini se da neće preko 20°C ni u najtoplijem dijelu nedjelje.

Početak novog tjedna mogao bi nam donijeti stabilnije vrijeme, ali češću jutarnju maglu i osjetno hladnije noći i jutra. Danju djelomično sunčano, ali ne osobito toplo, temperatura će biti većinom između 19 i 22 Celzijeva stupnja. Biometeorološka situacija će biti znatno povoljnija jer je to zdravo vrijeme. Miris rane jeseni… Malo kiše možda padne oko utorka, ali to bi bile male količine i samo lokalno. Uglavnom bi novi tjedan bio većinom suh, ali trebat će nam dugi rukavi.

Očekivana sinoptička situacija nad Europom u 14 sati u petak, subotu i nedjelju (UK Met Office)
27230573

27230978

27231514

MeteoAlarm upozorenje za petak
HR 150904

Prognozirane najviše dnevne temperature zraka za petak i subotu (Crometeo WRF)
maxtmp2m day2

maxtmp2m day3

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić