Tuesday, Jul. 14, 2020

Stiže ciklona Hrvoje, na sjevernom Jadranu lokalno će biti jačeg nevremena

Autor:

|

29.06.2014

|

Kategorije:

Stiže ciklona Hrvoje, na sjevernom Jadranu lokalno će biti jačeg nevremena

U nedjelju se nastavilo sunčano vrijeme diljem zemlje. Pad tlaka zraka i jačanje juga na moru bili su najava skore promjene vremena koju donosi ciklona koju je Crometeo tim nazvao Hrvoje. Kasno poslijepodne i osobito navečer na zapadu zemlje, a osobito na sjevernom Jadranu došlo je do jačega naoblačenja.

Grmljavinski oblaci su s područja sjeverne Italije u večernjim satima dosegnuli zapad Slovenije postupno se približavaju sjevernom Jadranu.

Najviše dnevne temperature tijekom nedjelje bile su od 23°C u Gorskom kotaru do vrućih 33°C, koliko je izmjereno u Osijelu. Slavonija je tako bila najtopliji dio zemlje.

Sunce i toplina pogoduju daljnjem zagrijavanju mora pa je tako prvi put ove godine more u Splitu službeno dosegnulo 25°C!

Sljedeća 24 sata na vrijeme će utjecati frontalni sustav sa zapada, koji će se razmjerno brzo s našega područja premjestiti prema balkanskom poluotoku i dalje na istok. Estofex je za noć na ponedjeljak i ponedjeljak ujutro izdao “Level 2”, odnosno drugi od tri moguća stupnja upozorenja za zapad Hrvatske, koje se osobito odnosi na sjeverni Jadran.

Upozorenje se odnosi na veliku mogućnost mjestimičnih olujnih udara vjetra vezanih uz konvektivne procese, značajnu tuču i obilne oborine.

U ponedjeljak nam slijedi prolazna promjena vremena, no bitno je naglasiti da ni po čemu neće biti jaka kao prethodna, a neki bi dijelovi Dalmacije mogli proći i bez kapi kiše. Najviše šanse za obilan pljusak ima zadarsko područje i Zagora. Nakon promjene, koju donosi ciklona koju je Crometeo tim nazvao Hrvoje, do kraja tjedna slijedi puno sunca praćeno vrlo toplim vremenom, ali bez velikih ljetnih vrućina.

JADRAN

Ponedjeljak će na Jadranu proteći u znaku promjene vremena koja će biti znatno više izraženija na sjevernom Jadranu, nego u Dalmaciji. Kiše i pljuskova s grmljavinom najviše će biti u noći na sjevernom Jadranu, a ponegdje je moguće nevrijeme praćeno tučom i prolazno olujnim udarima vjetra. Tijekom jutra mjestimična kiša i pljuskovi s grmljavinom proširit će se i na Dalmaciju, ali je mogućnost oborina najveća u Zagori, a znatno manja na otocima. Poslijepodne, a osobito navečer postupno smirivanje vremena. U Dalmaciji će još u početku puhati jugo koje na moru srednje i južne Dalmacije može imati vrlo jake do olujne udare. Na sjevernom Jadranu će puhati sjeverozapadnjak, podno Velebita i bura. Danju će jugo u Dalmaciji prestajati i okretati na vjetar zapadnih smjerova, a navečer će se bura i sjeverozapadnjak proširiti na cijelu obalu. Minimalne jutarnje temperature zraka na sjevernom Jadranu i sjevernoj Dalmaciji od 16 do 20°C, drugdje u Dalmaciji od 21 do 25°C. Najviše dnevne temperature u većini predjela od 23 do 28°C.

U utorak će na Jadranu biti pretežno sunčano. Ujutro je u zaobalju ponegdje moguća magla. Poslijepodne u zaobalju lokalno i prolazno jači razvoj naoblake uz mogućnost slabog pljuska s grmljavinom. Ujutro će puhati slaba bura, podno Velebita umjerena do jaka. Danju će zapuhati slab maestral, uz zapadnu obalu Istre slabo jugo. Jutro osjetno hladnije. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 9 do 14°C, uz obalu i na otocima od 14 do 19°C. Najviše dnevne temperature od 24 do 28°C.

Stabilno i pretežno sunčani bit će tijekom srijede na Jadranu. Noću u Dalmaciji burin, na sjevernom Jadranu ponegdje slabo jugo. Danju će na sjevernom Jadranu puhati slabo do umjereno jugo, u Dalmaciji slab jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u novom porastu i bit od 13 do 17°C u zaobalju, od 17 do 22°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature zraka većinom od 26 do 29°C.

KOPNO

U drugom dijelu noći na ponedjeljak te u ponedjeljak pred jutro u Gorskom kotaru te duž granice sa Slovenijom jače pogoršanje vremena s kišom, grmljavinskim pljuskovima, jakim vjetrom i zahlađenjem. Moguće je jako nevrijeme s tučom i velikom količinom kiše u kratko vrijeme. Tijekom jutra i prijepodneva promjena će se proširiti na Liku, središnju Hrvatsku i zapadnu Slavoniju, a sredinom dana i popodne i na istok zemlje. U zapadnijim područjima mjestimice može pasti preko 50 mm kiše, a na istoku će je biti manje iako su i tamo mogući lokalno izraženiji pljuskovi ili nevrijeme. Zapuhat će prolazno jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar pa će se temperatura zraka spustiti za desetak stupnjeva u odnosu na nedjelju. U zapadnim će krajevima cijeli dan biti između 13 i 19°C, a na istoku prije dolaska fronte možda poraste i do 25°C. Krajem dana smirivanje vremena, a sa zapada i djelomično razvedravanje.

U utorak na kopnu pretežno sunčano i zdravo vrijeme. Vjetar većinom slab, u Slavoniji umjeren sjeverozapadni. Ujutro svježe uz kratkotrajnu maglu i temperaturu od 8 do 15°C, a danju ugodno toplo s temperaturom od 21 do 25 Celzijevih stupnjeva. Poslijepodne je uglavnom u gorskim krajevima mala mogućnost za lokalne pljuskove.

U srijedu pretežno sunčano i malo toplije. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 15, mjestimice uz kratkotrajnu maglu, a najviša dnevna temperatura od 23 do 27°C.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić