Thursday, Jul. 16, 2020

Stiže ciklona Klara: MeteoAlarm upozorio na obilne grmljavinske pljuskove i pijavice!

Autor:

|

20.07.2014

|

Kategorije:

Stiže ciklona Klara: MeteoAlarm upozorio na obilne grmljavinske pljuskove i pijavice!

Prvi put ove godine površinska temperatura Jadrana na našem dijelu obale dosegnula je vrlo toplih 27°C. Toliko je u nedjelju ujutro izmjereno u Puli, a drugdje su temperature od 24 do 26°C. Ne čudi grijanje mora s obzirom na visoke temperature zraka danas i zadnjih dana, jer su nam konačno stigle prave ljetne vrijednosti. U nedjelju, kao i prethodnih dana, diljem Dalmacije se mjere najviše dnevne vrijednosti od 30 do čak 34°C. I noći su tople, primjerice protekle noći temperatura zraka u Splitu se nije spuštala ispod 25°C, a u Dubrovniku ispod 26°C, prema službenim podacima DHMZ-a.

Sljedećih dana manje vruće i manje stabilno! Ciklona i frontalni sustav koji zadnjih dana donose jaka nevremena zapadnoj Europi, postupno sr primiču središnjoj Europi i srednjem Sredozemlju, a dolaskom frontalnog sustava nad Jadran, u noći na utorak upravo će se nad našim područjem naći ciklonalni centar sa nestabilnom zračnom masom. Bitno je naglasiti, kao i ostale ljetne nepogode, i ove će biti vrlo lokalnog karaktera. To znači da će ponegdje pasti i preko 30 litara oborine po kvadratnom metru, a da svega kilometar ili dva dalje ne mora pasti ni kap kiše.

Već u ponedjeljak lokalno može očekivati grmljavinske nestabilnosti, iako će posvuda biti sunčanih razdoblja. Glavnina promjene očekuje nas u noći na utorak, te u prvom dijelu utorka kada ponegdje u Dalmaciji može biti obilnih grmljavinskih pljuskova, tuče, na moru i pijavica. Sve navedene pojave bit će lokalnog karaktera, a najveća mogućnost ostvarenja im je na području od Zadra do Šibenika. Osvježit će 3 do 5 Celzijevih stupnjeva.

DHMZ je unutar sustava MeteoAlarm izdao upozorenje narančastog stupnja za obalno područje sjevernog i srednjeg Jadrana, a za Zagoru i južnu Dalmaciju žuti stupanj upozorenja. Za obalu i otoke DHMZ ističe mogućnost izraženijih pljuskova praćenih olujnim vjetrom ili pijavicama. Za daljnja i preciznija upozorenja pratite stranice DHMZ-a.

 Prognoza za sljedeća 2 dana

Kopno

Nova fronta će nas zahvatiti u ponedjeljak kad je opet vjerojatno nešto oblačnije vrijeme uz čestu kišu ili pljuskove praćene grmljavinom. Više kiše i pljuskova sredinom dana i poslijepodne. Ponegdje je moguće i nevrijeme. U istočnoj Slavoniji veći dio dana bit će još uvijek suh i djelomično sunčan. Puhat će slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 22, a najviša dnevna između 25 u gorskim, do 30°C u središnjim pa do 34 Celzijeva stupnja ponegdje u krajnjim istočnim krajevima. Bit će i neugodno sparno.

U utorak promjenjivo i posvuda svježije uz dosta oblaka i česte pljuskove praćene grmljavinom. Ponegdje je moguće i nevrijeme. Temperatura zraka tijekom dana uglavnom između 23 i 28 Celzijevih stupnjeva.

Jadran

ponedjeljak će biti vrlo promjenjivo uz izmjene sunčanih i oblačnih razdoblja. Povremeno će biti kiše ili lokalnih pljuskova s grmljavinom, češće na sjevernom Jadranu. Puhat će umjereno, na moru Dalmacije i jako jugo. Prema večeri jugo će slabiti i na dijelu Jadrana okrenuti na umjeren levant. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 17 do 22°C, uz obalu i na otocima od 22 do 26°C. Najviše dnevne temperature u laganom padu i bit će od 26°C ponegdje na sjevernom Jadranu do 32°C u Dalmaciji.

Promjenjivo će se zadržati i tijekom utorka. Često će se izmjenjivati sunčana razdoblja, a povremeno će biti kiše ili pljuskova s grmljavinom, češće u zaobalju. Lokalno je moguće jače grmljavinsko nevrijeme uz pojavu tuče. Stabilnije u drugom dijelu dana. U Dalmaciji će puhati slab, još ujutro umjeren levant i jugo, na sjevernom Jadranu slab vjetar promjenjiva smjera. Jutro malo svježije, najviše dnevne temperature većinom od 24 do 29°C.

Detaljniju tjednu prognozu čitajte tijekom ponedjeljka na našem portalu.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić