Thursday, Jul. 2, 2020

Stiže hladnije vrijeme, dosta bure, sljedećih jutara mjestimice mraz…

Autor:

|

04.10.2016

|

Kategorije:

Stiže hladnije vrijeme, dosta bure, sljedećih jutara mjestimice mraz…

Jesenska fronta donijela je na početku tjedna promjenjivo vrijeme, mjestimice uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Ostatak tjedna donosi postupno hladnije vrijeme, no pravo zahlađenje dogodit će se u unutrašnjosti Hrvatske, a veći dio Jadrana ostat će pošteđen niskih temperatura zraka.

JADRAN:

U utorak će prevladavati sunčano. Ujutro će puhati slaba do umjerena tramontana koja će u drugom dijelu dana sve više jačati, a utorak navečer podno Velebita bit će vrlo jaka do olujna. Minimalne jutarnje temperature zraka od 5 do 10°C, uz obalu i na otocima od 11 do 16°C. Najviše dnevne temperature i dalje visoke, većinom od 19 do 23°C, ponegdje u zaobalju malo niže.

Srijeda donosi pretežno sunčano i suho vrijeme, tek ponegdje uz prolaznu promjenjivu naoblaku. Puhat će umjerena do jaka bura, mjestimice uz olujne udare, ujutro su podno Velebita mogući orkanski udari. Minimalne jutarnje temperature zraka od 4 do 9°C, uz obalu i na otocima od 9 do 14°C. Najviše dnevne temperature u zaobalju od 13 do 17°C, uz obalu i na otocima od 17 do 21°C.

Stabilno i pretežno sunčano bit će u četvrtak. Kasno navečer moguće ja naoblačenje, na otvorenom moru uz mjestimičnu kišu. Još ujutro će puhati slaba do umjerena bura, danju će okrenuti na slab vjetar sa zapada i jugozapada. Noć i jutro bit će najhladniji u tjednu s minimalnim temperaturama od -1 do 4°C u zaobalju i od 4 do 11°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temprature većinom od 15 do 20°C.

Petak će biti promjenjiviji u odnosu na prethodne dane. Na sjevernom Jadranu djlomično sunčano i suho, a u Dalmaciji promjenjivo oblačno, povremenu uz kišu, a nad otvorenim morem i vanjskim otocima i uz obilnije pljuskove s grmljavinom. Prema kraju dana postupan prestanak oborina, navečer i razvedravanje. Na sjevernom Jadranu slaba do umjerena bura koja će prema večeri malo ojačati, u Dalmaciji na jugu jugo i levant, ali će se tijekom dana bura posutpno širiti na cijelu obalu. Jutro će biti oko 5 stupnjeva toplije u odnosu na četvrtak. Najviše dnevne temperature od 12°C ponegdje u Zagori do 19°C ponegdje na sjevernom Jadranu.

Subota donosi ponovno stabilnije i suho vrijeme. Prevladavat će sunčano, mjestimice s promjenjivom naoblakom u drugom dijelu dana. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura i tramontana, na otvorenom ponegdje pojačana. Danju će slabiti i uz obalu Dalmacije okrenuti na slab jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka od 2 do 8°C, uz obalu i na otocima od 8 do 13°C. Najviše dnevne temperature  većinom od 16 do 21°C.

nedjelju će biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Mjestimice će biti kiše, osobito krajem dana i navečer kada može i zagrmjeti. U noći tiho ili uz slabu buru, danju će okretati na jugo koje će navečer biti u jačanju. Jutro neznatno toplije u odnosu na subotu. Najviše dnevne temperature od 12°C ponegdje u zaleđu Istre i Kvarnera do 20°C ponegdje na jugu Dalmacije.

UNUTRAŠNJOST:

U utorak u prvom dijelu dana većinom suho sa sunčanim razdobljima, ali se jutarnja magla mjestimice može i dulje zadržati. Poslijepodne sa sjevera naoblačenje s kišom koja bi do večeri mogla zahvatiti veći dio unutrašnjosti. Zapuhat će slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar, navečer će okretati na sjeverac i može imati jake i olujne udare. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 14 i 18 Celzijevih stupnjeva, navečer hladnije.

Srijeda nam donosi kombinaciju sunca i oblaka. Uglavnom je u gorskim dijelovima zemlje mjestimice moguće malo kiše. Sjeverni vjetar bi trebao oslabjeti pa je ujutro ponegdje moguća kratkotrajna magla. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 7, ponegdje po kotlinama nije isključena pojava slabog mraza, a najviša dnevna temperatura uglavnom između 10 i 15 Celzijevih stupnjeva.

Općenito će i druga polovica ovog tjedna biti hladna uz sjeverni vjetar. O samom smještaju jezgre hladnijeg i vlažnijeg zraka će ovisiti pojava oborina. Moguće je malo kiše, ali prema prvim naznakama neće je biti puno. Kiša je vjerojatnija u Slavoniji i gorskim predjelima. U svakom slučaju imat ćemo dosta nisku temperaturu zraka i zasigurno ćemo otvoriti sezonu grijanja. To bi trebalo biti oblačnije i hladnije jesensko vrijeme.

Pogotovo će dani biti prohladni jer će puhati umjeren vjetar sjevernih smjerova koji dodatno pojačava osjećaj hladnoće. Ako noći budu vedrije i ako se vjetar smiri onda je u drugoj polovici tjedna ponegdje moguća i pojava slabog mraza. No, ipak je vjerojatniji scenarij s dosta oblaka, a u tom slučaju bi temperatura ipak ostala iznad nule. Spomenimo kao zanimljivost jedan ekstrem iz prošlosti: 28. rujna 1786. god. u Našicama je pao snijeg. A 6. listopada 1936. zamijećeno je prvo padanje snijega u Zagrebu. Dakle, znalo je biti i jačih zahlađenja od ovogodišnjeg.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov