Thursday, Jul. 9, 2020

Stiže olujna ciklona Iskra!

Autor:

|

07.07.2014

|

Kategorije:

Stiže olujna ciklona Iskra!

Tijekom nedjelje naš je dio Europe imao stabilno ljetno vrijeme, dok je na sjeverozapadu i zapadu starog kontinenta bilo sasvim drugačije. Hladna fronta ciklone iznad Velike Britanije u nedjelju se pružala od Britanije do Portugala i postupno se preko Francuske i zemalja Beneluksa premještala prema području Njemačke. Na cijelom tom području zbog toga su zabilježena i jače grmljavinske nepogode. S približavanjem fronte Alpama i srednjoj Europi, pomalo atipično, sjevernije od Alpa stvarat će se tijekom ponedjeljka ciklonalni centar i postupno će se produbljivati. Već u utorak centar te ciklone nalazit će se oko područje Češke s prizemnim tlakom zraka u centru blizu 1000 hPa. Ovu ciklonu, koja će nekoliko dana djelovati na vrijeme u Hrvatskoj, Crometeo tim je nazvao Iskra. Ciklona će se u srijedu pomaknuti malo južnije, a nad sjevernim Jadranom će nastati plitak sekundarni ciklonalni centar. Ovaj ciklonalni vrlog podržavat će se nestabilno vrijeme sve do vikenda, kada će početi slabjeti, a vrijeme će se kod nas stabilizirati. Ciklona Iskra najviše će djelovati na vrijeme na zapadu zemlje, osobito na sjevernom Jadranu gdje u nekoliko dana lokalno može pasti i preko 100 litara oborine po kvadratnom metru, a lokalno je moguće i izraženije grmljavinsko nevrijeme. Iskra i cijeloj zemlji donosi pad temperature, opet, najviše izražen na zapadu, a manje u Dalmaciji i Slavoniji.

Prognoza za ovaj tjedan:

KOPNO:

Ponedjeljak nam donosi većinom sunčano, vruće i sparno ljetno vrijeme. Kasno popodne i navečer mogući su lokalni pljuskovi s grmljavinom, vjerojatnije u gorskim i središnji predjelima, ali još uvijek na malo mjesta. Tamo gdje se pojave mogu biti izraženiji ili u obliku nevremena. Zapuhat će umjeren južni i jugozapadni vjetar uz popodnevnu temperaturu posvuda oko ili preko 30 Celzijevih stupnjeva. Pozornost skrećemo i na visok UV indeks pa smanjite boravak na izravnom suncu između 10 i 17 sati ili se adekvatno zaštitite. Treba uzimati dovoljno tekućine i smanjiti fizičke napore.

U utorak nestabilno uz više oblaka i malo svježije. U većini mjesta povremeno kiša, pljuskovi i grmljavina, a moguće je i nevrijeme s tučom. Čini se da bi u prvom dijelu dana oborina bilo manje, a popodne više uz veći rizik za nevrijeme. Puhat će slab do umjeren vjetar pretežno južnih smjerova, uz grmljavinske pljuskove kratkotrajno pojačan različitih smjerova. Temperatura zraka u većini mjesta od 26 do 30 Celzijevih stupnjeva, na istoku i malo toplije, a bit će i dosta sparno.

I u srijedu promjenjivo i još svježije. Bit će dosta oblaka, ali i sunčanih razdoblja. Povremeno može biti kiše, pljuskova i grmljavine. Mjestimice je moguće i jače nevrijeme. Zapuhat će slab do umjeren vjetar sjevernih smjrova. Jutarnja temperatura zraka većinom od 14 do 19, a najviša dnevna uglavnom od 21 do 25 Celzijevih stupnjeva.

Zbog utjecaja ciklone četvrtak bi mogao biti oblačniji i hladniji dan. Moguća je kiša ili pljusak s grmljavinom. Znači da ćemo sredinom tjedna lakše disati uz nižu temperaturu, a zemlju bi mogla zaliti kiša. Čini se da više nema takvih uvjeta za nevrijeme kao u utorak i srijedu, ali će dosta osvježiti sa sjevernim vjetrom i oblacima.

Kombinacija sunčanih i oblačnih razdoblja čeka nas u petak i subotu. Atmosfera neće biti psove stabilna pa su ponegdje mogući kiša ili kratkotrajni pljuskovi, ali to će biti lokalnog karaktera pa se ne moraju dogoditi u svim mjestima. Ostat će ugodno, ali ipak malo svježije od prosjeka za najtopliji mjesec u godini.

Slično vrijeme moglo bi se nastaviti i u nedjelju. Nema velike vrućine, a uz izmjenu sunca i oblaka povremeno je moguć kakav pljusak praćen grmljavinom.

JADRAN:

U ponedjeljak nastavak pretežno vedrog vremena. Poslijepodne samo lokalno uz granicu s BiH može biti slabih pljuskova. Navečer na sjevernom Jadranu umjeren porast naoblake sa zapada. Noću će biti tiho ili uz slab burin, danju će puhati slab do umjeren maestral. Navečer će na sjevernom Jadranu zapuhati slabo do umjereno jugo koje će se postupno širiti na Dalmaciju u noći na utorak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 15 do 19°C, uz obalu i na otocima od 19 do 23°C. Najviše dnevne temperature od 27 do 32°C.

U utorak će u prvom dijelu dana na sjevernom Jadranu i dijelu srednjeg Jadrana biti umjereno do znatno oblačno, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu, a lokalno se ne može isključiti mogućnost jačih neverina i obilnijih oborina. Najviše suha i sunčana vremena u srednjoj i osobito južnoj Dalmaciji. Poslijepodne će općenito biti manje oborina u odnosu na prvi dio dana, ali su slabi pljuskovi i dalje lokalno mogući. Zapuhat će umjereno, u Dalmaciji ujutro na moru i jako jugo, slabit će u drugom dijelu dana, a na sjevernom Jadranu okrenut će na lebić koji će navečer na zapadnoj obali Istre biti umjeren do pojačan. Jutro posvuda toplije. Danju na sjevernom Jadranu od 25 do 29°C, u Dalmaciji ponegdje do 32°C.

U srijedu će posvuda biti vrlo nestabilno uz izmjene sunčanih i oblačnih razdoblja. Najviše kiše, pljuskova i grmljavine bit će na sjevernom Jadranu gdje će lokalno biti i jačeg grmljavinskog nevremena, a lokalno može pasti preko 40 litara oborine po kvadratnom metru. U Dalmaciji će također biti kiše i pljuskova, ali u većini predjela znatno manje nego na sjevernom Jadranu. Na sjevernom Jadranu će ujutro puhati jugo i lebić, lebić na moru prolazno može biti olujne udare, a moguća je i ciklonalna plima. U Dalmaciji će slab do umjeren, rijetko gdje i prolazno pojačan vjetar tijekom dana često mijenjati smjerove. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 15 do 18°C, uz obalu i na otocima od 19 do 22°C. Najviše dnevne na sjevernom Jadranu od 19°C ponegdje u zaobalju do 23°C na otocima. U Dalmaciji od 24°C ponegdje u Zagori do 28°C.

Vrlo promjenjivo bit će tijekom četvrtka. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a povremeni će biti kiše ili pljuskova s grmljavinom. Pljuskovi će u Dalmaciji znatno češće biti kasno navečer, osobito na moru srednje Dalmacije. Puhat će slabo do umjereno jugo, prolazno i istočnjak. Temperature zraka bit će u daljnjem laganom padu, na sjevernom Jadranu od 18 do 22°C, u Dalmaciji od 22 do 26°C.

U petak će biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Povremeno će biti kiše ili pljuskova s grmljavinom, najviše u zaobalju. U Dalmaciji će puhati slabo do umjereno jugo i levant, navečer tiho. Na sjevernom Jadranu noću tiho ili burin, danju slab vjetar zapadnih smjerova. Najviše dnevne temperature na sjevernom Jadranu od 18 do 22°C, u Dalmaciji od 22 do 25°C.

Za vikend će se vrijeme stabilizirati. U subotu će biti pretežno sunčano. U zaobalju poslijepodne lokalno umjeren razvoj naoblake uz mogućnost slabih i prolaznih pljuskova. Vjetar će biti slab, noću burin, danju maestral. Jutro će biti svježe za dio godine, danju malo toplije s najvišim dnevnim temperaturama većinom od 24 do 28°C.

Stabilno sunčano vrijeme nastavit će se tijekom nedjelje. Popodne samo ponegdje u zaleđu Rijeke može biti slabih pljuskova. Noću će biti tiho ili uz burin. Danju će puhati slab maestral. Bit će još malo toplije s najvišim dnevnim temperaturama zraka od 25 do 30°C.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov