Tuesday, Jun. 2, 2020

Stižu prave ljetne temperature!

Autor:

|

02.06.2014

|

Kategorije:

Stižu prave ljetne temperature!

Prvi dan lipnja označava i početak tzv. klimatološkog (meteorološkog) ljeta. Klimatološki (meteorološki) počeci godišnjih doba razlikuju se od kalendarskih i počinju prvoga dana u mjesecu (jesen 1. rujna, zima 1. prosinca, proljeće 1. ožujka i ljeto 1. lipnja) zbog lakše i logičnije klimatološke obrade tih razdoblja. Astronomsko (kalendarsko) ljeto započinje u trenutku ljetnog solsticija. Ove godine će to biti 21. lipnja u 12:51 sati. Čini se da će vrijeme biti ljetno u smislu temperature jer će ona polako iz dana u dan rasti. I dalje su u nekim danima mogući pljuskovi. Detalje o novom tjednu saznajte u nastavku.

KOPNO:

U utorak pretežno sunčano i ugodno toplo. Ujutro je mjestimice moguća sumaglica ili kratkotrajna magla, a bit će i dosta rose. Danju lijepo i sunčano uz slab dnevni povjetarac. Stvarno je mala mogućnost da bi se dogodio kraći popodnevni pljusak, uglavnom uz slovensku granicu. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10°C, a najviša dnevna oko 23 ili 24 Celzijeva stupnja.

Srijeda bi trebala biti sunčana i još malo toplija. Vjerojatno će i jutarnja temperatura malo porasti, a po danu će se osjetiti ranoljetna toplina jer bi temperatura zraka mogla porasti na ugodnih 25 ili 26 Celzijevih stupnjeva.

U razdoblju od četvrtka do petka bit će malo nestabilnije. Nema nekog jačeg pogoršanja vremena, ali ćemo ponovno imati mogućnost za pljusak i grmljavinu, osobito u popodnevnim satima. Bit će ugodno toplo, samo uz pljusak može prolazno osvježiti.

Vikend bi trebao biti još malo topliji, ali i sparniji. Temperatura zraka poprimit će ranoljetne vrijednosti. Polako ćemo prijeći 25°C, a možda se do nedjelje približiti i do 30 Celzijevih stupnjeva. Opet bi na samom kraju tjedna rasla mogućnost za lokalne pljuskove praćene grmljavinom pa treba imati na umu da neće biti posve stabilno. Ti pljuskovi su obično lokalnog karaktera i pojave se popodne kad je najviše topline i sparine. Ne zahvate baš sva mjesta u županiji nego samo neke dijelove.

Početak novog tjedna nastavio bi s visokom ljetnom temperaturom zraka, ali i šansom da nas zalije nekakav ljetni pljusak praćen grmljavinom.

JADRAN:

U utorak će prevladavati sunčano. Poslijepodne će samo ponegdje biti prolazno jačeg razvoja naoblake uz mogućnost slabog pljuska s grmljavinom, uglavnom u dijelu zaobalju sjevernog Jadrana i južne Dalmacije. Noću će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita pojačana. Danju slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak koji će na moru Dalmacije popodne biti pojačan. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 7 do 12°C, uz obalu i na otocima od 12 do 17°C. Najviše dnevne temperature od 23 do 27°C.

Srijeda donosi pretežno vedro vrijeme, samo ponegdje u zaobalju popodne može biti vrlo slabih i prolaznih pljuskova. Noću će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita pojačana. Danju slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak koji će na moru Dalmacije popodne biti pojačan, ponegdje i jak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 13°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 23 do 28°C.

Stabilno vrijeme nastavit će se i tijekom četvrtka. Prevladavat će vedro, samo je ponegdje u zaobalju moguć umjeren razvoj naoblake u poslijepodnevnim satima. Noću tiho ili slab burin, danju će puhati umjeren, na moru poslijepodne i pojačan vjetar sa zapada i sjeverozapada, slabit će sa zalaskom sunca. Jutarnje temperature i blagom porastu, najviše dnevne bit će od 24 do 29°C.

U petak će se nastaviti stabilno vrijeme. Bit će pretežno vedro, tek ponegdje uz prolaznu umjerenu naoblaku u poslijepodnevnim satima, ali će se zadržati suho. Noću tiho ili uz burin, danju će puhati umjeren, na moru popodne i pojačan zapadnjak i sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 10 do 14°C, uz obalu i na otocima od 15 do 19°C. Najviše dnevne temperature od 25 do vrućih 31°C.

Pretežno sunčano bit će u subotu, samo ponegdje uz umjeren razvoj oblaka u poslijepodnevnim satima. Noću će puhati slaba, ponegdje i umjerena bura, danju će puhati slab do umjeren maestral. Već od jutra će biti toplo, a najviše dnevne temperature od 27 do 32°C.

Nedjelja će biti pretežno sunčana, povremeno uz umjerenu naoblaku, ali će se zadržati suho. Noću će puhati slaba, rijetko gdje i umjerena bura, danju većinom slab maestral. Bit će vrlo toplo i vruće s najvišim dnevnim temperaturama od 27 do 33°C ponegdje u dolini Neretve.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov